Posts Tagged ‘kerja kerajaan’

Resume Kerja Copy Paste?

Thursday, February 12th, 2015

Resume Kerja

Kena panggil temuduga tapi tak jadi pergi?Resume Kerja

Ada temuduga paling kurang kena ada pengalaman dalam kerja. Siap sedia untuk temuduga kena ada resume kerja. Jangan buat cincai cincai resume kerja. Kena buat yang terbaik untuk memikat hati majikan dengan resume yang menarik. Jangan biarkan resume membunuh peluang anda untuk mendapatkan kerja.

Kenapa perlu ada resume? Resume kerja ni cukup penting untuk majikan membuat penilaian kepada mereka yang nak kena temuduga. Tak ada resume dah tentu awal awal lagi kena tolak tepi.

Nak kerja ka tak nak kerja? Sekiranya anda telah gagal di peringkat tapisan utama dengan resume kerja bagaimana nanti anda akan dipanggil untuk temuduga. Sudah tentunya harapan anda akan menjadi tipis dan tidak akan dipanggil temuduga. Betapa ruginya dekat situ dek kerana resume kerja semata mata.

Dengan demikian anda perlu belajar buat resume yang menarik perhatian untuk mendapatkan perhatian majikan supaya mereka memberikan perhatian terlebih sedikit dek kerana kekaguman mereka melihat resume kerja anda yang bagus tersebut. Sila beri perhatian yang sewajarnya jika nak buat resume kerja yang bagus lagi menguntungkan.

Berapa banyak perhatian daaa….

Jangan lakukan kesilapan tersebut dan memandang mudah berkaitan resume kerja yang anda mahu hasilkan. Resume kerja yang anda buat tersebut bukan sekadar nak isi maklumat-maklumat tertentu gitu gitu aje… kan?

Oleh yang demikian nak bagitahu dekat sini bahawasanya sebenarnya, resume kerja yang anda hasilkan adalah kunci kepada ‘impression’ untuk anda beri kepada bakal majikan anda.

Mohon jangan sekali kali buat resume copy paste.

[+] Rahsia Resume Kerja

Resume Kerja

Ingat pesan cikgu…

Monday, September 1st, 2014

nota ulangkaji exam

Dulu kala dah kini kena ingat pesan cikgu… tatkala nak masuk dewan periksa…

Jika nak cari kerja sekarang kena ada peringatn penting untuk mereka yang mahu buat exam online…

Kena siap sedia dengan nota rujukan untuk ulangkaji dan menjawab soalan yang akan dikemukakan bagi melayakkan diri anda untuk dapat temuduga dan mendapatkan peluang menjawat jawatan yang dipohon tersebut. Namun demikian persaingannya cukup sengit dengan beribu ribu orang seluruh malaysia membuat permohonan untuk mencari kerja yang mereka mahukan. Dan terkini adalah exam online penguasa kastam w41… Saingan dah tentunya cukup sengit.

Peringatan terpentingnya kena ada jika anda mahu menduduki exam online yang diadakan oleh SPA pengendali exam online.

 

——>>>>

komputer dah siap?
.
siap boss..!
.
laptop dah siap?
.
siap boss…!
.
unifi dah siap?
.
siap boss!
.
streamyx dah siap?
.
Siap boss…!
.
Broadband 4g dah siap?
.
siap boss…!
.
Links akses untuk exam…?
.
siap boss..!
.
Nota ulangkaji exam?
.
errr… err… errr…
.
Nota rujukan exam??
.
errr… errr… errr…
.
nota latih tubi exam…???
.
errr… errr… errr….. belum ada lagi boss..!
.
Haiyaaaa… acaner nak jawab exam kalo nota rujukan ulangkaji takder… Dah takder persediaan namanya tu kalo takder nota rujukan ulangkaji… acaner nak menjawab dengan lancar…? Takkan nak guna buah dadu pulok…
.
Dah tu jangan duk termenung lagi… pergi cari nota rujukan exam tersebut untuk ulangkaji segera….!
.
Mana nak cari boss?
.
Gi cari dekat sini kalo kalo ada yang nak ulangkaji untuk exam september nanti…


—->>>> Klik sini untuk info nota rujukan exam


.
Mudah dan melancarkan proses untuk anda exam dengan gembira sakannya…
.
eh bukan ke september nanti exam upsr boss?
.
????

Kastam lagi… Kali ini exam online penguasa kastam W41

Friday, August 22nd, 2014

pakej rujukan penguasa kastam w41
Sudahkah anda bersedia?

Adakah anda telah dijemput untuk menjalani peperiksaan penguasa kastam w41? Jika anda telah mendapat panggilan untuk menduduki peperiksaan tersebut tahniah banyak banyak diucapkan.

Ini adalah jawatan yang dibuka ambilan melalui SPA dan diletakkan
di bawah Jabatan Kastam dan Eksais Diraja

Antara tugasan rasmi jawatan ini
untuk makluman anda secara ringkas;

Penguasa kastam w41 mempunyai tanggungjawab
sebagaimana berikut :

Deskripsi Tugas:

1.Memperjeniskan barang-barang mengikut tarif-tarif,
membuat taksiran harga bagi pungutan duti kastam/cukai jualan, memproses serta meluluskan permohonan pengimportan/pengeksportan barang-barang berduti tertakluk kepada larangan-larangan import/eksport di pintu-pintu masuk/keluar negara, Zon-zon Bebas Cukai dan Gudang-gudang Berlesen.

2.Memproses permohonan lesen gudang-gudang eksais,
gudang-gudang berlesen, gudang-gudang pengilangan berlesen.

3.Mengaudit akaun syarikat-syarikat yang dilesenkan di bawah akta-akta Cukai Jualan dan Cukai Perkhidmatan untuk pungutan cukai jualan/perkhidmatan.

4.Memproses permohonan mendapatkan pengecualian cukai jualan, memeriksa stok dan penggunaan barang-barang berduti syarikat-syarikat yang mendapatkan pengecualian duti kastam, memproses permohonan remisi cukai, menyelia tugas pemeriksaan penumpang dan menjalankan siasatan ke atas syarikat/individu yang melakukan penyelewengan/penyeludupan dan bertindak sebagai Pegawai Pendakwa bagi kes-kes kastam di Mahkamah dan menjalankan lain-lain tugas penguat kuasaan.

Jawatan ini akan mendapat permohonan yang ramai dan akan dipohon oleh ribuan calon Diploma yang lain!

Jika anda dipanggil, ketahuilah anda sangat bertuah dan manfaatkan peluang ini sebaik mungkin!

===
<<< Makluman Penting >>>
Exam Penguasa kastam w41 akan berlangsung pada 6.9.2014.
Pakej rujukan peperiksaan akan dimaklumkan setelah jualan dibuka.

===

Pakej rujukan peperiksaan Penguasa Kastam W41 akan menyusul tidak lama lagi…
.
Kali ini untuk exam penguasa kastam w41.
.
Gerenti ramai yang akan merebut peluang ini sekali lagi setelah peluang kerjaya untuk penolong penguasa kastam yang cukup hangat diperkatakan….
.
Jangan ketinggalan…
.
Boleh dapatkan maklumat lanjut untuk pakej rujukan tersebut dekat sini —–>>>> Pakej Rujukan Peperiksaan Online Spa

Contoh soalan peperiksaan penolong penguasa kastam. Bukan soalan bocor…

Saturday, August 2nd, 2014

contoh soalan kastam

Awak nih tak baca isu semasa kah?
-soalan bocor atau contoh soalan atau soalan yang sebenar… ? ada beza semuanya itu.
.
jawapannya ada dalam pengetahuan atau tiada dalam pengetahuan…

takkan nak jawab soalan dengan jawapan… oh saya tidak tahu jawapan apa yang perlu dijawab di atas kertas jawapan… tak gitu?
.
masuk dewan periksa dah tentunya boleh bersedia untuk memberikan jawapan yang pasti dari duk termangu atau mendapat komen sinis dari panel penemuduga…
.
nak download contoh soalan peperiksaan penolong penguasa kastam punya citer?
.
—->>>>klik sini untuk nota rujukan >>>> Contoh soalan peperiksaan penguasa kastam w27.

Kerja Makan Gaji dan Perniagaan

Friday, November 6th, 2009

Tiada Salahnya Kerja “9-To-5″ Atau “Lebih Sikit Daripada Pokai”
oleh Zamri Nanyan

Apabila saya nampak usahawan internet yang melakukan bisnes internet mereka secara sepenuh masa mempersendakan orang yang masih bekerja, saya rasa amat marah sekali.

Komen seperti J-O-B (Kerja) diumpamakan seperti “Just Over Broke” (Lebih Sikit Daripada Pokai) atau “Rat Race” (Larian Tikus Dalam Gelung yang tak pernah selesai) membuatkan saya tersinggung. Semasa saya bekerja dahulu dan juga membina bisnes internet pada masa yang sama, saya telahpun didedahkan dengan ayat-ayat seperti ini untuk mempengaruhi saya untuk berhenti bekerja dengan orang lain.

Pada saya, bukan semua kerja dengan orang itu sesuatu yang buruk. Sebagai contoh, guru, doktor, posmen, pemandu bas, penebar roti canai, penoreh getah dan sebagainya mempunyai peranan mereka sendiri. Kalau tiada mereka yang masih mempunyai “Just Over Broke”, anda mungkin tidak dapat menikmati roti canai yang sedap. Anda mungkin akan mati kerana tidak diberikan ubat yang dapat menyembuhkan penyakit anda. Kereta mewah yang anda pandu mungkin tidak akan gunakan tayar getah yang berkualiti. Anak anda mungkin tidak akan menjadi insan yang handal pada suatu masa nanti disebabkan tiada guru yang berminat untuk mengajar.

Anda boleh lihat di sini bahawa inilah pengorbanan mereka kepada sosial. Inilah kontribusi mereka kepada perkembangan ekonomi. Inilah juga sumber pendapatan internet anda sekiranya produk yang anda jual dibeli oleh mereka.

Sesetengah orang memang tidak mempunyai kemahiran untuk menjadi usahawan dan tidak pun berminat untuk menjadi usahawan. Disebabkan faktor tertentu, mungkin mereka lebih sesuai untuk menjadi pekerja seumur hidup mereka.

Tugas saya dan anda sebagai usahawan internet ialah memberikan peluang bahawa dengan mempunyai pekerjaan tetap, mereka masih lagi mampu membina saluran pendapatan tambahan selain daripada gaji bulanan. Memang pendapatan di internet boleh dijana secara separuh masa. Saya katakannya begitu kerana saya juga pernah membina bisnes internet semasa masih mempunyai pekerjaan tetap selama 7 tahun. Walaubagaimanapun, sekiranya mereka tidak nampak peluang yang disediakan di hadapan mereka, tiada apa yang boleh dilakukan lagi selain daripada berharap yang suatu hari nanti minda mereka akan terbuka.

Jika anda masih lagi mempunyai pekerjaan, mempunyai cita-cita untuk membina bisnes secara sepenuh masa sekarang, jangan tunggu lama-lama. Mulakan langkah anda dan bina bisnes anda secara separuh masa.

Kelebihan membina bisnes internet atau bisnes konvensional semasa anda mempunyai pekerjaan ialah anda mempunyai peluang untuk membina “keuntungan” di samping mempunyai “gaji” tetap. Gaji anda boleh menampung segala keperluan pembinaan bisnes anda tanpa anda perlu berasa risau untuk mendapatkan modal pusingan dari bisnes anda sendiri. Tidakkah ini sesuatu kelebihan yang anda perolehi berbanding mereka yang terus terjun ke bidang perniagaan tanpa mempunyai plan jangka masa panjang?

Simpan modal bulanan untuk anda membina bisnes anda setiap kali anda dapat gaji. Jika 10% gaji anda adalah sesuatu yang anda mampu, anggaplah 10% pelaburan tersebut akan digunakan untuk anda belajar membina bisnes, membeli peralatan bisnes dan seterusnya memperkembangkan bisnes anda. Bila keuntungan anda bertambah, anda akan terkejut yang suatu hari nanti, anda sudah tidak perlukan lagi modal simpanan 10% gaji anda tersebut kerana keuntungan anda sudahpun melebihi 100% gaji yang anda perolehi.

Jadi, jangan berasa kecewa jika anda tidak dapat membina bisnes internet sepenuh masa lagi. Sebaliknya, bersyukur kerana pekerjaan anda mampu memberi anda peluang untuk berjinak-jinak dengan bisnes kegemaran anda.

Mengenai Penulis

Zamri Nanyan mula berkecimpung di dalam Perniagaan Internet sejak tahun 2003. Internet juga memberikan Zamri kebebasan untuk meluahkan fikiran beliau, menambah ramai kenalan dari serata dunia dan menjana pendapatan pada masa yang sama. Beliau berasa puas sekiranya dapat membantu lebih ramai orang membongkar rahsia menjana pendapatan melalui Internet. Lawati laman web beliau di http://PerniagaanInternet.ws/r/razifyusof untuk mengenali Zamri Nanyan dengan lebih dekat.

===============================================
*nota: Anda dibenarkan untuk menyalin, menyebar dan meletakkan artikel ini di blog atau laman web anda selagi anda tidak mengubah isi kandungan artikel ini dan keterangan mengenai Zamri Nanyan di atas tidak dibuang.
================================================

Pada aku, semua orang mempunyai kelebihannya yang tersendiri dalam kehidupan ini. Tidak semua orang mempunyai kepakaran untuk berniaga. Bagi mereka yang mahu bekerja makan gaji, mereka akan tetap makan gaji sehingga ke tahap terlebih pencen yang sepatutnya. Ini kerana mereka selesa dengan kadar makan gaji yang telah mereka perolehi.

Bagi anda sebagai usahawan internet teruskan berusaha dengan jayanya menghasilkan pendapatan secara online di samping kerjasama mereka yang makan gaji untuk membolehkan anda online setiap hari.