Posts Tagged ‘cara nak kaya’

Aku Tanya Apa Khabar…

Wednesday, December 24th, 2014

Pelaburan emas.

Nak melabur atau nak buat peleburan? Jika emas dibuat pelaburan dengan cara yang sah tidak mengapa dan tidak menjadi hal. Namun yang demikian hal jika berlaku peleburan yang entah berapa banyak kes sudah berlaku.

Kesian pun ada sedih pun ada. Berkilo-kilo ringgit lebur tanpa dapat balik keuntungan yang diharap-harapkan…

Rugi masa dan wang ringgit.

Mohon jangan terjebak… Ikuti sedikit nasihat yang berguna ini….

===========================

Pelaburan emas anda adalah haram!
===========================

Saya mendapat banyak PM dan mesej dan email bertanyakan tentang ‘pelaburan’ emas yang kini banyak ditawarkan di facebook.

Yang terlibat mempromosinya pula bukan calang-calang orang. Ada ustaz, ada pula hafiz quran.

Modus operandinya adalah:

1. Kita bayar sebanyak RM XXX.

2. Kita akan dapat bayaran bulanan RM YY, secara tetap selama beberapa bulan. Jumlahnya akan melebihi bayaran awal kita di nombor 1 di atas.

Secara ringkasnya, urusniaga sebenar seperti diterangkan kepada saya adalah seperti berikut:

1. Kita beli emas sebanyak RM XXX dari syarikat.

2. Kita jual semula emas tersebut kepada syarikat dengan bayaran RM YY sebulan (ansuran) selama beberapa bulan.

Malangnya urusniaga sebenar ini tidak diberitahu kepada pelanggan. Apa yang diberitahu kepada pelanggan adalah ini sebuah pelaburan.

==================================

Kenapa ia bermasalah dari sudut muamalat Islam?
==================================

Isu syariah yang dapat dicungkil adalah seperti berikut:

a) Kontrak/Akad yang diberitahu kepada pelanggan adalah tidak jelas. Adakah ia sebuah pelaburan, atau ia jual-beli biasa. Kegagalan memberitahu pelanggan jenis kontrak/akad sepatutnya sudah menimbulkan tanda tanya.

b) Jika ia adalah kontrak pelaburan, memberi pulangan tetap (fixed return) adalah haram.

c) Jika ia adalah kontrak jual beli, jual beli emas secara ansuran adalah haram. (Ada khilaf berkenaan barang kemas yang diperbuat dari emas).
Jika promoter menggunakan hujah bahawa duit kertas bukanlah ribawi dan boleh digunakan untuk membeli sebarang emas secara ansuran, lihat pula point di bawah:

d) Menjual sesuatu kepada seseorang dengan syarat dia menjual semula kepada penjual asal adalah haram mengikut pendapat empat mazhab.

‘Pelaburan’ emas begini bukan sekadar haram, tetapi haram berlapis-lapis.

Periksa semula kontrak dan struktur ‘pelaburan’ emas anda. Adakah ia sebuah pelaburan, atau jual-beli, atau apa?

Ok?

Saya yang menyampaikan dan mengingatkan,

Ashraf Latif.
Mantan Penolong Pengurus Risiko Syariah di sebuah bank Islami

p/s:

1. Ada isu lain jika menganggap duit kertas yang sah diperlakukan sebagai bukan barangan ribawi, seperti isu kewajipan zakat dan pengiraan kadar nisab untuk zakat untuk duit kertas.

2. Mohon share.

Jangan cari pasal dengan Nuffnang | Buat duit dengan nuffnang

Wednesday, February 2nd, 2011

Ada blog… Ada traffik… Ada iklan… Ada advertiser..

Iklan apa? Iklan nuffnang.

Namun jangan cari pasal dengan nuffnang.

Yer… jangan sekali kali anda mencari pasal dengan nuffnang.

Persoalannya… Kenapa masih gagal menjana pendapatan melalui Nuffnang?

Aku dah buntu dengan nuffnang. Macam mana nak buat lagi? Masih tercari cari jawapan kepada persoalan yang berkecamuk ini. . .

Pernahkah anda terfikir kenapa masih ramai yang gagal menjana duit menggunakan blog? Tidakkah anda teruja dengan blog RedMummy yang telah mendapat liputan meluas dalam media cetak dan internet dengan menjana wang secara sambilan dengan blog.

Salah satu sebab musabab yang pasti berkemungkinan dek kerana information overloaded. Banyak sangat maklumat-maklumat buat duit yang anda ketahui sampai melimpah ruah banyaknya.

Ada pula sesetangah orang yang langsung tidak membeli apa-apa panduan dan mencuba sendiri.

Anda berada dalam kategori yang mana satu?

Jika anda berada di salah satu kumpulan di atas dan sudah berjaya menjana duit di blog, tahniah saya ucapkan. Jika belum, mari saya beritahu kenapa gagal?

Ada beberapa sebab kenapa gagal menjana duit di blog:

# dengan informasi yang terlalu banyak (information overloaded) menjadikan kita tak tahu hendak bermula dari mana. Masalah ini terjadi kerana terlampau banyak produk yang menceritakan perkara yang sama. Semuanya nampak lebih kurang sama menyebabkan kita keliru untuk bermula.

# tanpa produk lansung juga boleh menyebabkan kegagalan. Dengan hanya mencari di enjin carian Google kita juga boleh pelajari pasal buat duit di internet. Masalahnya informasi yang ada tidak disusun dengan rapi dan terdapat teknik-teknik rahsia yang tidak didedahkan dengan percuma

Terdapat beberapa cara PANTAS menjana duit di blog…

Jadi, mulai sekarang jangan biarkan diri anda terkapai-kapai sendirian tanpa blog yang boleh menjana duit pantas secara online.

Cara Pantas Buat Duit Online dengan Nuffnang.

Jaga-jaga dengan 6 Senjata Rahsia Nuffnang yang telah terdedah kini.

Rahsia sulit sudah terbongkar.

Rahsia Emas Terbongkar | Taukey Emas Jutawan

Sunday, July 19th, 2009

Berapa karung ada wang emas? Harta karun wang emas pun gerenti berebut rebut orang nak berebut. Wang emas, rantai emas, cincin emas… hatta gigi emas. Hahahahaahaa… semua orang akan teruja untuk mendapatkan emas. Lebih lebih lagi kedai emas yang sering menjadi kunjungan ramai orang yang nak beli emas. Mereka yang taknak beli emas pun terikut sama.

Lombong emas? Kuari emas? Gerenti orang akan serbu untuk mendapatkan sebijik dua emas asli dari dasar muka bumi tanahair tercinta. Tengok saja laa kisah Lubuk Mandi yang menyayat hati…

Banyak perkara nak cerita pasal wang emas, dinar emas dan pelbagai aset yang melibatkan wang emas dan empayar perniagaan emas. Namun demikian tahukah anda apa yang boleh anda lakukan jika anda mempumyai emas dari paras lengan ke paras bahu sehingga melaram tak ingat dunia?

Atau hanya seketul dua sahaja kepingan emas. Sudah tentunya jawapan anda adalah ke pajak gadai atau jika terdesak terus aje jual wang emas milik anda.

Ya… Apa yang boleh anda lakukan dengan beberapa kepingan emas yang anda miliki?

Bagaimanakah anda boleh melipatgandakan keuntungan menggunakan emas milik anda tersebut? Sudah tentunya anda mahu mengetahui bagaimanakah caranya yang sebenar untuk menjadikan emas anda sebagai sumber pendapatan yang terus mengalir tanpa henti…

Namun awas… ia adalah terhad sementara stok masih ada peluang yang terjual. Rahsia emas yang terbongkar akan memberikan sedikit panduan bagaimana untuk menguruskan ketulan emas dengan lebih produktif lagi…

Anda tidak tahu bagaimana untuk melabur emas? Jangan risau. Satu pendedahan ekslusif mengenai pelaburan emas telah dilancarkan di pasaran Malaysia. Panduan dalam bentuk ebook ini akan mengajarkan anda bagaimana melabur dengan emas. Yang pasti, walaupun anda tidak belajar tinggi sekalipun, anda mampu untuk mengikuti panduan pelaburan emas ini.

Sekarang apa yang perlu anda buat adalah mendapatkan panduan yang menguntungkan ini segera :

Layari Rahsia Emas terbongkar.

Terkejutnya! Nokia N81 atau komisen RM2500?

Saturday, November 15th, 2008

Saya mahu 100 jualan berganda!

Anda juga boleh!

Sudah ke penghujung tahun 2008 dah kelihatan anak tahunnya. Kali ini bicara pasal ebay pulak laa. Ebook ebay dari encik noorizamshah semakin mendapat sambutan yang menggalakkan. Panduan ebay dalam bahasa melayu ditambah lagi dengan sokongan servis tambahan selepas jualan bagaimana untuk memulakan perniagaan di ebay dengan lebih lancar dan mantap.

Apa kaitan Nokia81 dengan komisen RM2500?

Jawapannya cukup mudah. Anda boleh mendapatkannya jawapannya kenapa Nokia81 menjadi rebutan dan juga manfaatnya yang bakal anda perolehi.

Dengan jualan sehingga 70 unit sahaja anda akan memperolehi sebijik telefon Nokia81 bahkan lebih dari itu dapat komisen jualan secara tidak langsungnya. Mudah dan cukup meriah sekali akhir tahun 2008. Dapatkan duit poket anda sebelum 2009 menjelang tiba. Targetkan paling banyak 100 jualan sahaja. Selebihnya komisen berganda yang akan anda perolehi.

Adakah ia berbaloi? Sudah tentunya ia berbaloi dengan segala maklumat bagaimana untuk anda bermula sebagai peniaga di ebay yang berjaya. Langkah demi langkah yang boleh anda ikuti untuk memperolehi pendapatan yang lumayan dengan ebay. Tanpa ilmu panduan perniagaan ebay sudah tentunya anda akan terkapai-kapai tanpa haluan. Dengan ebook panduan perniagaan ebay anda akan dibimbingsehingga berjaya. Tidak percaya? Tidak mengapa… anda akan lebih teruja tatkala ke laman berikut untuk mendapatkan panduan perniagaan ebay dengan penuh emosinya…

Niagakit sudah kasi link. Jutawanblog sudah ada. Sales letter creator sudah ada. Affiliate A plus jugak ada.

Aiyooo berapa banyak mau promosi daaaa… Hohohohoo…

Jutawan Kedai Online Vs Jutawan Blog Vs Jutawan Ebay

Saturday, November 8th, 2008

Nampaknya sudah beberapa hari tak terhapdate blog ini. Tak ada idea atau sengaja atau buat alasan. Banyak idea yang boleh dicarikan dan digarap untuk menjadi artikel. Nak menulis satu post sehari sudah tentu boleh dilakukan dengan jayanya jika mahu atau 3 post sehari pun jika mahu.

Sejak beberapa hari ini banyak jugak ternampak promosi berkenaan niaga kit yang semakin berleluasa penangan hadiah lumayan yang ditawarkan oleh team flarebiz.com. Promosi niaga kit takder dibuat dalam tv, dalam suratkhabar dan jugak keluar berita harian atau sinar harian secara langsung kecuali promoter niaga kit mengeluarkan sedikit belanja untuk membuat pengiklanan berbayar di dalam ruangan berita online. Nak jenguk ruang legar niaga kit sila ke sana dengan segera dan dapatkan sebijik jika anda sudah bersedia untuk membuat perniagaan secara online. Kedai online anda sendiri. Niaga kit arus perniagaan secara online. Semuanya telah disediakan untuk anda. Sila ke Kedai online anda.

Lupakan kedai online tersebut. Biarkan mereka dengan persaingan sengit mereka. Saya tengok aje laa dulu.

Meh kita jenguk apa menda yang bernama jutawan blog. Jutawan blog bukan lokasi untuk anda mendapatkan wang dengan mudah dan jutawan blog juga tidak menyediakan kemudahan lengkap sebagaimana kedai online niaga kit yang hanya memerlukan anda beberapa klik dan siap. Jutawan blog menyediakan panduan berguna ke arah menjadi jutawan blog yang profesional dan berjaya.

Maka ceritanya di sini anda tidak akan menjadi penulis blog semata-mata untuk menulis blog bahkan anda boleh menghasilkan pendapatan yang anda inginkan. Takkan nak menulis blog semata-mata tanpa sebarang keuntungan yang maksima? Siapa yang nak buat dan menulis blog secara percuma semata-mata tanpa balik modal seumur hidup? Sudah tentunya anda mempunyai misi dan visi anda yang tersendiri dengan blog pilihan hati anda. Jadi bagaimana langkah demi langkah untuk menjadi jutawan blog tersebut?

Adakah dengan membuat blog hari ini dan esok terus menjad jutawan? Mana mungkin menjadi jutawan sekelip mata…. Jutawan blog bukan semata-mata untuk mengejar wang dan duit poket semata-mata. Ketahuilah dan terimalah hakikat bahawa wang akan datang kemudian setelah anda mengetahui perihal sebenar untuk menjadi jutawan blog…

Apa yang akan anda dapat? Sudah tentunya anda akan mendapat diskaun RM30 dan anda boleh mendapatkannya dengan harga rm50. Bagaimana caranya? Hanya masukkan kod kupon DRM30 ke ruangan kupon diskaun. Kemudian buat bayaran rm50 sahaja. Tawaran paling sengit atas muka bumi tiada lagi buat masa ini.

AWAS…!!!

Jom kita buat duit dengan pakej jutawan blog dengan kupon diskaun RM30 kod kupon : DRM30 untuk tawaran harga pakej RM80. Cepat jangan terlambat. Masa terus berjalan.

-Apa yang perlu anda ketahui adalah ia bukan semata-mata panduan asas blogging.

-Bayangkan dengan mendapatkan pakej ini lebih kurang sama dengan cara anda mengikuti seminar yang berharga RM 1500.

-Anda juga akan mendapat update secara percuma dan bantuan sokongan di dalam forum tertutup kelolaan jutawan blog.