Lampin pakai buang VS cloth diapers. Mana pilihan anda?

Aku nak share sedikit info berkaitan lampin untuk bayi masa kini. Sebelum ni kebanyakan ibu bapa menggunakan lampin tidak buang. Kena cuci setiap kali bayi mereka meragam perut atau buang sebarang toksin dari usus mereka termasuklah aku dedulu zaman bayi. Pakai cloth diapers yang lipat2 dengan ikatan kain lampin itu sendiri.

Bayi anda sedang memakai bahan kimia berbahaya…

Namun kini zaman telah berubah. Lampin pakai buang mendominasi seluruh pasaraya malaysia ataupun seluruh dunia masa kini.

Tahukah anda…?

Sila bacakan petikan berikut dengan pandangan mata hati nurani anda untuk insan kecil yang berada bersama dengan anda. Seorang? Dua orang? 5 orang? atau kembar 8?

================>>>>>>

Lampin kain sebenarnya telah lama digunakan. Dengan kecanggihan teknologi, lampin pakai buang menggantikan lampin kain yang dikatakan ketinggalan zaman. Ia dikatakan lebih mudah digunakan terutamanya bagi ibu yg berkerjaya. Sejajar dengan kecanggihan teknologi ini juga,lampin kain moden dicipta. Kenapa perlu memilih memakai cloth diaper???…. Cuba tgk kebaikan kalau pakai cloth diaper: Cloth diaper yg dijual tidak lg mcm dulu.. kena lipat.. kena letak plastik plak pas tu.. kena pinkan dengan pin besar.. semua tak payah!!! Sbb bentuk cara pemakaian sama je cam disposal diaper. So sesapa pun boleh pakaikan… even ayah, tok ayah, opah apatah lagi pengasuh… Cloth diapers tak de bahan kimia cam yg ada dalam disposal diapers. Bahan2 tu adalah:

1.Bahan kimia Dioxin. Tahukah anda disposal diapers mengandungi Dioxin.Dioxin nie ialah bahan yang terhasil dari proses pelunturan.Kertas yang digunakan utk buat disposal diapers tu perlu dilunturkan sehingga nampak putih ,bersih dan cantik..upss,tapi selamat ker utk baby?? Dioksin juga merupakan toksin yang bersifat karsinogen dan ini merupakan penyebab kanser..banyak negara sudah mengharamkan penggunaan karsinogen kerana keburukannya…jadi,,fikir-fikirkan,sanggup kah kita biarkan anak kita memakai lampin berkarsinogen

2.Sodiom polyacrylate Ini pula bahan kimia yang menyebabkan Disposal diapers menyerap dengan banyak. Bila basah,ia akan bertukar menjadi gel.Haaa,inilah bahan yang menyebabkan kulit bayi jadi kemerah-merahan sampai kita asyik terpaksa tukar jenama disposal diapers. Gel ini juga boleh menyebabkan muntah-muntah,jangkitan kuman bila lambat ditukar dan demam bila berlaku alahan yang kronik. Hmm…gel ini tak lagi digunakan dalam tampon wanita sejak diharamkan pada tahun 1995 kerana dikatakan penyebab Toxic Shock Syndrome.

3.Tributyl Tin Ini perosak alam nie….huhuhu,ia merupakan environmental pollutant dan sangat bertoksik.Bahan ini mengganggu sistem hormon dan imunisasi badan.

4.Kesuburan Pada tahun 2000, satu kajian dijalankan di German mendapati bahawa lampin pakai buang ini menaikkan suhu sekitar skrotum (takutnya!!) dan boleh merosakkan mekanisme penyejukan semulajadi…Kesannya???..ini akan mempengaruhi kesuburan di masa depan.. Tahukah anda??? 27 juta disposal diapers masuk ke tempat pelupusan sampah setiap hari di seluruh dunia. 500 tahun masa yang diambil untuk Disposal Diapers nie mereput. 50% domestic sampah dalam rumah yang ada anak kecil ialah Disposal Diaper.

Semua ini takkan berlaku kalau anda menggunakan Cloth Diapers. Hahahah,ini bab yang paling menarik…

Penjimatan Kos Dengan pakai Cloth diapers, percaya atau tidak anda mampu berjimat Lihat pengiraan dibawah: Katakan anak anda menggunakan 7 keping lampin secara purata setiap hari sejak dari lahir sehingga pandai ke toilet.

Katakan anak anda pandai ke toilet pada umur 3 tahun. 7 Keping x RM0.50 (ini harga bila beli time sale) = RM 3.50 sehari RM 3.50 x 30 hari sebulan = RM 105.00 sebulan RM 105.00 x 12 bulan = RM 1260 (perbelanjaan utk setahun)

Kalau sampai pandai pergi toilet pada umur 3 tahun RM 1260 x 3 tahun = RM 3780.. Wow..banyak juga kan,ini untuk seorang anak..macammana kalau ada 2-3 org anak?

Sekeping Cloth diaper berharga RM48.00 ( kami menawarkan harga jauh lebih rendah dr harga ini ) Rm 48.00 x 7 keping sehari = RM 336.00 Sebulan kos masih RM 336.00 Setahun kos masih RM 336.00 3 tahun kos masih RM 336.00

Anak ke 2..masih boleh dipakai ..jadi kos masih RM 336.00 Jimat kan??? boleh muat ker sampai umur 3 tahun??? jangan risau, cloth diapers boleh di adjust size sesuai ngan besar baby…

(sumber dipetik dari pamperyourbaby)

Sila ke sini :

http://www.facebook.com/pages/Cloth-Diaper-demi-kesihatan-bayi-anda-Jimat/283273395023449

(Visited 68 times, 1 visits today)

Tags: , , ,

One Response to “Lampin pakai buang VS cloth diapers. Mana pilihan anda?”

  1. farahaznil says:

    haha….tp jenuh woo nak basuh je lampin tu..sangguppp ke??hi hi hi..kena plak budak tu sakit perut..pergh..berpuluh kali la nak basuhnya..huhu..btw..lama tak jenguk blog ni..hehe..hari tu masuk..tp black out je… =p

Leave a Reply

CommentLuv badge