Kawan Kawan Sekalian… Jangan Lagi Guna Celcom!

Aku sebagai peniaga topup rasa cukup kecewa dan sedih dengan apa yang berlaku. Korang tahu tak betapa sedihnya aku dengar cerita dari costumer aku yang beli topup kemudian topupnya habis hilang kena telan?

Asal topup aje terus kredit kena telan hilang entah ke mana. Dah laa kena bayar gst. Duit topup kena telan gitu gitu aje tanpa belas kasihan.

topup hilang

Kawan aku yang duk topup hari hari dengan aku membebel aje kredit kena telan hilang tanpa kesan. Ke mana duit topu itu hilang kena telan? Masuk kantung serikat telco kah? Sudah sudah laa nak menipu orang ramai wahai tokey nombor 5 digit…

Sistem nombor 5 digit itu boleh diubah sebagaimana sistem gst yang telah dilaksanakan tersebut. Ada baiknya ubah sikit sistem nombor 5 digit tersebut kalo dah kata “memang sistem dah macam tu” duk makan duit topup sesedap rasa hati mereka aje…

==========

Guys, Jangan Guna CELCOM Guys!

Saya adalah pengguna perkhidmatan Celcom.
Saya dah guna Celcom 3 tahun lebih dah.
Saya guna sim jenis S.O.X(School of Xpax)
Dan saya  tak pakai sebarang internet plan.

Dan hari ini saya rasa teraniaya dengan Celcom dan nak stop pakai Celcom.

Saya dah perasan berbulan dah, bila top up duit, selalu hilang tanpa sebab. Pernah saya top up RM5, hilang terus tanpa saya guna langsung. 4 hari lepas, saya top up RM 10. Saya guna RM3 dan sedar2 baki RM7 dah habis. Disebabkan saya tak tahu selok-belok phone dan Celcom ni, saya just assume saya tertekan button Mobile Data dan duit saya habis kat situ.

Tapi semalam, saya tanya pada orang yang tahu selok-belok bab ni. Dia cek Data Usage kat phone saya. Dia kata saya hanya on mobile data pade 3 hari di bulan Jun sahaja. Memang betul pun, time tu saya langgan Rm1 sehari sebab ade urusan di tempat lain. Dan saya dah stop langgan terus time tu.

Persoalannya, ke mana duit saya yang banyak yang hilang tu?

Saya call 1111, Celcom punya talian pertanyaan dan aduan.(baru tahu semalam)

Saya cakap dengan dia masalah yang saya hadapi.

Pada awalnya, operator Celcom tu tanya saya, ada tak terima mesej dari nombor 5 angka? Saya cakap la…memang ade pon. Tapi saya TAK PERNAH respon langsung dengan mesej dari nombor 5 angka tu.

Tapi operator tu cakap, ade jenis mesej yang kalau tak respon BATAL/NO… dia akan automatik assume kita nak terima offer tu.

I was like…Apehal?…Aku tak setuju apa-apa pun…pastu nak ambik duit aku pulak…And another fact is dalam mesej itu tak ada cakap pun kalau tak setuju type No or whatever.

Taking my money without my consent and any notice is a total oppression!!! Seriously!!!

Pastu dia cakap, kalau nak batalkan boleh. Pastu saya terus suruh batalkan. Tapi dia cakap in future akan kena mintak batalkan lagi… saya tanya dia macam mana nak matikan terus supaya saya takkan kena lagi mesej2 tu…operator tu cakap…tak boleh, memang sistem dah camtu. Pastu talian tiba2 terputus.

Pastu, saya terus cek nombor 5 angka tu. Dalam masa 48 jam yg saya top up RM 10 tu…tak ada langsung mesej dari nombor 5 angka tu. Saya tertanya-tanya balik dan call balik 1111.

Saya cerita balik benda yang sama sebab operator yang lain pulak yg angkat. Pastu saya tanya…bila last duit saya kena tarik dengan mesej2 5 angka tu? Dia pun bagi la beberapa tarikh dan waktu yang specific yang ternyata memang saya tak dapat mesej2 tu. Saya cakap dekat dia saya dah cek phone saya, dan last saya dapat mesej dari nombor 5 angka yang operator tu cakap tadi adalah pada bulan jun yg lalu.

Saya siap sebut balik mesej tu dari nombor mana…baca balik mesej tu pada dia dan pada pukul berapa saya terima mesej tu. Mesej dia sebagaimana berikut :

RM 0 Tonton video-video gempak dari seluruh dunia yg pastinya menghiburkan!Klik http:/m.thecube.my/mmvi skrg!MsjdrCelcom.Info:1111
Jun 28,2015, 5:49 PM

Saya tanya balik, sebenarnya ke mana duit RM 7 saya tu HILANG?

Operator cakap…dia akan sambungkan talian saya dengan supervisor dia. Lama saya tunggu…pastu akhirnya dapat pun cakap dengan supervisor.

Selepas sekali lagi cerita semua2 yang dah cerita dgn 2 operator tadi.. dia tanya saya lagi…

Ada guna apps instagram tak? saya cakap la ada.
Pastu dia cakap mungkin tulah puncanya?

And I was like… Apehal? Ape kaitan guna apps dgn credit aku kena ambik?

Saya tanya la ape kaitannya?

Pastu dia tanya lagi…ada tak pop up ads tiba2 timbul?

Saya cakap kat insta tak ada.

Dia tanya lagi…ada guna apps youtube x?

Saya cakap la ade. Pastu memang la ade pop up ads tu.

Pastu dia cakap…itu lah yang ambik duit saya.

Saya betul2 tak puas hati…pastu tanye lagi… macam mana pulak guna apps boleh tarik credit?

Dia hanya jawab…dia memang macam tu. Bila ada pop up ads tu… sama ada kat browser ke youtube ke insta ke… kena call celcom dan suruh operator batalkan.

MACAM MANE SAYA NAK TAHU DUIT SAYA KENA TARIK CAMTU?

PAstu….saya suruh cek balik…duit RM7 saya yg hilang tu sebab apa? Dengan ayat yg agak tegas…

Tiba2…supervisor tu ckp…Maaflah…malam ni sistem kami down.

Dan akhirnya saya xtahu pon kemana sebenarnya duit RM7 saya tu hilang!

————————————————————————

Saya dari dulu ingat Celcom adalah the best antara yg lain… tapi knowing that ugly truth was really membuka mata saya. Family saya kata memang ramai orang yang kena. Ada kes orang kena sampai kena caj RM18000, ade yg kena caj RM 2000… kakak dengan abang saya sendiri dah pernah kena dan depa dah tuka pun.

Saya post benda ni… sebab saya rasa saya dah teraniaya dan bertanggungjawab untuk beritahu org lain supaya tak teraniaya jugak.

Apa yang boleh saya concludekan… Celcom pada hakikatnya menggunakan weakness kita untuk cari keuntungan.

Seriously, ambik duit orang tanpa tahu sebab dan reason… dan ambik duit orang tanpa apa2 notice adalah satu penganiayaan yang besar.

Mungkin korang sendiri lalui benda ni… cuma tak perasan dan tak pernah cek.

Saya pakai prepaid mudah la sikit untuk perasan bab2 ni… macam mana dgn mereka2 yang pakai bill? Tiap2 bulan kena ambik duit tanpa perasan…

Bukankah Maqasid Syariah menuntut supaya tiada penganiayaan ke atas kita semua? Bukankah kita perlukan negara yang secure untuk hidup dengan tenang? Bukankah kita perlukan syarikat2 yang membuat urusan yg adil?

Boleh tolong viralkan? Supaya tak ada lagi yang dizalimi dan dianiaya macam saya.

‪#‎BOYCOTTCELCOM‬ ‪#‎KMS2015‬

===========

Nukilan dari pengguna celcom…

(Visited 111 times, 1 visits today)

Tags: , , , , ,

One Response to “Kawan Kawan Sekalian… Jangan Lagi Guna Celcom!”

  1. Aku pernah kena benda sama dengan Max*s.

    Kes yang sama, ambik duit kredit aku. Syarikat dah bapak besar tapi merompak duit customer dan langsung tak protect customer. Sekarang ni, aku pakai je sim TE, BM, dan mungkin akan pakai sim dari telco lain dari telco kecik-kecik tu. Lebih selamat dan tak ada isu kredit kena curik

Leave a Reply

CommentLuv badge