cerita penjelajahan angkasa lepas

gambar_118_beritaharian.jpg

 

TURUT BERMINAT: Anakanda Yang di-Pertuan Agong, Tengku Fatmatul Zaharah, 6, bergambar dengan Dr Sheikh Muszaphar Shukor dan Dr Faiz, semalam. -berita harian online

Eh eh eh. Mana satu nak tulis?

Gambar dr sheikh muzaffar angkasawan?

Mari kita belajar menda baru berkaitan angkasa lepas. Jika dah tahu boleh tambah lagi pengetahuan yang ada. Lebih baik belajar dari tidak tahu apa-apa atau tidak ambil tahu berkaitan angkasa lepas.

===================================================

Dr Sheikh Muszafar tidak pedulikan sindiran

Walaupun banyak pihak mengagumi dan memuji kejayaan angkasawan pertama Malaysia Dr Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha namun terdengar juga suara sumbang yang mempertikaikan kebolehan beliau.

Ada pihak yang menggelar beliau sebagai pelancong angkasa lepas – seorang santis yang kurang berkelayakan, tetapi bernasib baik kerana berpeluang terbang dengan sebuah roket bersama angkasawan berpengalaman untuk berada di Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS).

Walaupun beliau sendiri mendengar komen yang menyakitkan hati ini, tetapi Dr Sheikh Muszaphar berkata beliau tidak mengambil hati mengenainya. –Bernama

=================================================

Banyak perkara lagi yang boleh anda pelajari berkaitan angkasa lepas dari apa yang dinamakan sebagai pelancong angkasa lepas oleh sesetengah orang. Biarpun hanya sepuluh hari ternyata impak maksimanya cukup ketara yang boleh anda perhatikan.

Rata-ratanya masih berbicara berkenaan pro dan kontra misi ke angkasa lepas dalam program angkasawan negara dari awal sehinggalah dr sheikh muszaphar pulang ke bumi dengan selamat.

Isu pelancong angkasa lepas barangkali menjadi topik yang cukup menarik lantaran program angkasawan negara yang dikatakan membazir dengan perbelanjaan sehingga RM95 juta? Menariknya di sini semua orang bercakap mengenai angkasawan dan mencari detik-detik kenangan gambar angkasawan tersebut saban hari. Komen juga tidak putus-putus. Tidak kiralah positif dan negatif. Ia adalah lumrah dalam kehidupan manusia.

Duit sudah dibelanjakan untuk program tersebut apatah lagi program latihan yang dijalani oleh mereka yang mahu ke angkasa lepas sebelum ini. Hanya dua orang sahaja yang terpilih dan satu berjaya ke angkasa lepas. Kira berbaloi jugak laa. Takkalah semua orang nak ke angkasa lepas?

Sediakan bajet yang secukupnya jika anda mahu menjadi pelancong angkasa lepas.

Sekiranya anda mahu mempelajari apa yang menarik berkenaan angkasawan negara lain pun boleh juga untuk menambah pengetahuan berkenaan pelancong angkasa lepas atau misi angkasa lepas. Dan kini anda boleh menjelajah ke angkasa lepas jika anda mahu. Anda juga boleh melihat apa yang telah dilihat oleh angkasawan Malaysia yang pertama tersebut dengan hanya menggunakan klik tetikus.

Bagaimana? Mudah aje. Pergilah jenguk apa yang ada di GOOGLE EARTH. Website : http://earth.google.com. Anda boleh mempelajari banyak perkara yang berkaitan dengan angkasa lepas. Selamat belajar berkenaan pelajaran angkasa lepas.

Apa yang lebih menarik lagi adalah gambaran berkaitan apa yang dilihat oleh dr sheikh muszaphar juga ada disediakan di sana.

Download jelajah angkasa lepas.


Sekian terima kasih.

(Visited 94 times, 1 visits today)

Tags: , ,

9 Responses to “cerita penjelajahan angkasa lepas”

 1. faiz says:

  assalamualaikum dr. saya berharap sangat dr dapat membalas e mail ini jika membaca mesej ini. tolong ya dr ini amat penting bagi saya. saya amat beresar hati dengan kerjasama dr. tolong ye dr saya berharap dan meletakkan harapan yang besar sekali jika dr sudi membalas e mail saya.

  dan kepada sesiapa yang membaca mesej ini jika tahu macam mana hendak menhubungi dr, tolong beritahu saya ya.
  ini perkara penting sangat dalam hidup saya…
  saya rayu dan memohon kepada dr…

  please DR. MUS

 2. catty says:

  Bagus apa yang ditulis. Kalau boleh lebarkan lagi apa yang anda tulis

 3. dayana says:

  πŸ˜₯ πŸ˜₯ dr.nak email dr.

 4. jascintha audrey says:

  hai dr.ape khabar???dr bleh bg no.tel x??please!!!! πŸ˜‰ saye sangat bangga dengan dr…..

 5. suhaila says:

  akum dr. … sy amat bangga dgn dr. Dr da jd idola sy πŸ˜› sy nk jd mcm dr. …

 6. suhaila says:

  assalamualaikum, dr…. dr sudah inspirasi kepada sy untuk berjaya seperti dr… sy berharap agar dr dapat membalas email sy ini… sy harap sy dpt tahu bagaimana nk berhubung dgn dr….

  wassalam, dr.

 7. ariey says:

  assalamualaikum..
  saya ariey.. diz year nak msuk 16 tahun..
  spnjg program angkasawan ini sy tidak prnah ketingalan satu pun..
  sy berasa amat bngga kerana dpt mnjdikan dr sbgai idola saya..
  besides sy pun ingin berjaya spt dr. one day..
  doakan spm saya next year n gudluck with ur next mission..
  we as a malaysians always support u from behind..

 8. izaha says:

  askum Dr…sy izaha dr kedah drl aman..sy amt brbgga skali krn menjadi rkyt Malaysia….firstly sy nk ucapkn tahniah kpd Dr krn menjadi angkasawan prtama negara…..Dr adalah idola sy…..sy ingin brjaya sperti Dr…..sy hrp impian sy akn trcapai……sy amat brbesar hati klau Dr dpt membalas email sy ini………….

 9. muhamad affifuddin says:

  DR.MUS apa pengalaman menarik di angkasa lepas . Ada tak DR.MUS nampak sesuatu yang menarik atau aneh di angkasa lepas ❓ πŸ˜‰

Leave a Reply

CommentLuv badge