Bagaimana Cara Nak Mintak Hutang?

Bulan disember telah menjelma. Tahun 2009 start bulan depan. Bulan ini sudah tentunya ramai yang tertunggu-tunggu untuk mendapatkan gaji bagi mereka yang berjaya dalam operasi program affiliate masa kini. Tahniah kepada mereka yang telah berjaya mendapatkan komisen masing-masing setiap bulan. Bulan ini sekali lagi seperti sebelum sebelumnya anda akan menerima laporan terkini ke kotak emel anda sama ada banyak atau sikit, itu adalah rezeki mengikut kadar yang telah anda usahakan. Biarpun ada yang terkecewa dengan promosi yang berganda-ganda bagai nak rak. Namun usaha perlu diteruskan. Jangan kecewa bagai nak rak.

Anda tentunya pernah berhutang dan memberi hutang kepada sesiapa? Atau hutang anda masih belum selesai sehingga kini? Apakah jalan penyelesaiannya yang telah anda ambil? Apakah cara-cara yang anda gunakan untuk mintak balik duit anda yang diberikan hutang tersebut?

Duit anda… maka orang yang meminjam perlu bayar balik.

Sekiranya anda mahu berhutang sudah tentunya anda akan melaporkan diri anda kepada sesiapa yang ada duit dan dengan muka selambanya meminta hutang dari rakan rakan anda, ibu bapa anda ,saudara mara anda atau makwe dan pakwe anda. Tak lupa juga dengan kerajaan atau mana-manat abung bantuan kewangan yang memberikan pinjaman. Cara yang paling brutal lagi kritikal adalah dengan meminta dari along shark potong memotong. Kalo tak bayar hutang sudah tentunya anda mencari nahas dengan along. Jangan sekali-kali terjebak atau terlibat dengan kerenah ahlong… ngeri wooooo…

Cara-cara biasa yang digunakan oleh kebanyakan orang adalah menunggu mereka yang berhutang itu membayar hutang kepada anda. Namun demikian anda akan kecewa yang teramat sangat lantaran orang yang berhutang tersebut cukup liat untuk membayar hutang sehinggakan nak mintak hutang dari mereka kita menjadi segan silu pulak. Pelik sungguh fenomena orang yang memberi hutang dan orang yang berhutang nih.

Anda tentunya akan kecewa tatkala orang yang berhutang tersebut tetiba berkata : Laaaa ingat lagi duit yang aku hutang dengan kau???? Siapa pun tak berangin satu badan kalo disergah sedemikian rupa. Kita dah bagi duit kat dia dan kemudian senang-senang aje tak nak bayar. Memang nampak sangat taknak bayar gelagatnya. Apa kes? Berapa hutangnya? Hutangnya adalah sebanyak RM1000. Banyak wooooo…

Itu kisah yang berlaku kepada rakan saya. Rakan MLM daaa… lama dah tak jumpa. Dah jadi jutawan agaknya???

Cara paling biasa adalah dengan menghantar surat merah peringatan untuk mereka yang lambat bayar hutang. Atau guna pendekatan senarai nama di akhbar tempatan. Sila check nama anda dalam senarai peminjam tegar yang belum membayar hutang. heheheee…

Cara yang lebih brutal adalah gaya ahlong. Jawabnya lari lintang pukang laa kalo kena gertak dan kena ugut cara berhemat. Jangan jadi kes potong memotong macam ahlong sudah laaa… bergaduh sakan pasal hutang semata-mata. Maka langsaikan hutang anda dengan sebaik mungkin dengan cara anda yang tersendiri.

Bukan mudah untuk membayar hutang dengan segera. Hutang wajib dibayar walau tidak dituntut.

Sementara anda sedang tercari-cari cara untuk bayar hutang atau sedang berkira-kira nak minta duit yang anda beri hutang. Maka anda boleh mempertimbangkan untuk mengatasi masalah kewangan melalui perniagaan online. Anda juga boleh buat duit dengan penggunaan komputer anda secara part time di musim cuti sekolah masa kini.

Kenapa tidak bermula dari sekarang? Anda boleh bermula pada bila-bila masa untuk start berniaga pada bila-bila masa yang anda suka. Ini adalah salah satu pilihan untuk anda menyelesaikan masalah kewangan yang membelenggu hidup anda sedikit demi sedikit.

Rugi tak baca. Tak payah lagi duk fikir cara nak mintak hutang.

(Visited 77 times, 1 visits today)

Tags: , ,

8 Responses to “Bagaimana Cara Nak Mintak Hutang?”

 1. catzer says:

  erm..hutang erk..ada org hutang ngan aku rm1 lebih tak byr2 dekat sethn lebih dah..then ada lagi malaun hutang aku rm7k..tp aku plak kena byr hutang tu utk dia sbb aku penjamin..hahahaha..sengal kawan2 ni

 2. abdfatah says:

  kasi pelangkung dengan penyapu aje lagi bagus kalo taknak bayau hutang… hahahaha…

 3. BAGAK says:

  Apa nak hiraukan orang yang berhutang dengan kita, kita doakan supaya kat padang masyar nanti kita boleh tuntut hutang tu, dah tentu kita tuntut pahala mereka.

  Yang perlu kita risaukan ialah hutang kita pada orang lain, dah bayar ker?

 4. rajapayloadz says:

  ehm. ramai yang berhutang dengan aku. tapi wat bodo aje..

 5. KampungBoy says:

  masa nak pijam dwet kita “manifesto” diorang cukopla manis, dah dapat dwet aq nak bayar balik xcukop tempat diorang nak menyorok. Hai……..

 6. budeen says:

  erk! mana pegi buku 555 aku?

 7. farahaznil says:

  buat duit dengan penggunaan komputer anda secara part time di musim cuti sekolah masa kini.

  hi hi hi..i try…akakakaka

 8. shjeffr says:

  To start earning money with your blog, initially use Google Adsense but gradually as your traffic increases, keep adding more and more money making programs to your site.

Leave a Reply

CommentLuv badge