Archive for January, 2019

Jom travel rehat minda dekat Disneyland Hong Kong

Wednesday, January 30th, 2019

 

View post on imgur.com

Jom travel rehat minda dekat Disneyland Hong Kong

“Eh cik Kiah, citer travel dekat Hong Kong tu apa citer?” Tanya cik Senah.

“Nih laa nak citer sikit nih kat korang pasal sebuah negara yang dikatakan di bawah prinsip “1 Negara, Dua Sistem”, iaitu Hong Kong.” Kata cik Kiah penuh semangat.

Sambung cik Kiah lagi..

Begini ceritanya…

Negara Hong Kong nih telah menjadi sebuah ‘Special Administrative Region of the People’s Republic of China’ pada 1 Julai 1997.

Melalui perjanjian ini membolehkan bandaraya ini terus menikmati tahap autonomi yang tinggi, termasuk
dalam mengekalkan sistem kapitalis, perundangan bebas dan peraturan undang-undang, perdagangan bebas dan kebebasan bersuara.

Hong Kong nih terbahagi kepada 3 bahagian Lantau Island, New Territories, Hong Kong Island.

Cuaca pula :
Hong Kong mempunyai iklim sub-tropika dengan pelbagai musim.

Musim bunga dia selalunya time malam sejuk dalam lebih kurang antara 17-25 darjah celcius.

Musim panas tu pulak lembap dan terik, dengan hujan sekali-sekala dan ribut petir. Suhu boleh melebihi 31?C tetapi tahap kelembapan yang tinggi boleh menjadikannya lebih panas. Masa musim luruh pulak terdapat tiupan angin yang menyegarkan, sinaran matahari yang banyak dan suhu yang comfortable.

Ramai yang anggap inilah bulan-bulan terbaik untuk melawat Hong Kong. Jika korang nak travel tu bolehlah pergi ke hong kong time ni.

Musim sejuk lak, kering dan berawan, dengan kesejukan sekali-sekali. Suhu boleh turun hingga bawah 10?C di kawasan bandar. So lagi sejuk dari aircond rumah kita, jadi korang jaga-jagalah ye.

So untuk persiapan pertama sekali korang kena ada passport. Nak travel pergi semua tempat luar Malaysia korang wajib ada passport. Sekarang ni senang je nak buat, korang pergi kat UTC
mana-mana, boleh siap dalam masa sehari. Of course korang kena keluar pagi, kalau bangun tengah
hari tu takyah sembang lah nak pergi buat passport. Ramai kot. Hahaha.

Yang kedua pulak pasal visa,
kalau korang nak travel ke Hong Kong tak payah buat visa tapi kalau China wajib ada visa. So alang-alang kalau nak ke Hong Kong bawak passport jer, janji korang tak masuk China. Duit korang better tukar siap-siap kat Malaysia.

Tiket dan hotel better korang book awal-awal kat Traveloka Malaysia. Manalah tahu korang bernasib baik boleh tengok Hong Kong Disneyland promo,  dapat diskaun ke lagi best.

Maklumat yang seterusnya adalah  korang kena ambil tahu perihal untuk dapatkan insurans travel atau tak, so pada pendapat aku better amek je la dulu sebab who knows kan.

Untuk ke Disneyland korang boleh menggunakan perkhidmatan MRT lebih cepat dan murah, pengangkutan lain seperti bas aku tak yakin sangat so kalau korang tau boleh teruskan, kalau tak
jangan memandai-mandai tauu , untuk aku naik train lagi senang.

Sampai saja di Disneyland jangan
lupa untuk berselfie kat pintu gerbang masuk tu , kalau korang nak tau di gate pintu masuk ada security yang akan check beg kita , makanan memang tak boleh bawa masuk , kalau ada kena
habiskan atau beg simpan di locker , bukan free ya tapi berbayar RM20 kalau tak silap .

So dalam disneyland ni terbahagi kepada 7 bahagian , Adventureland , Fantasyland , Grizzly Gulch , Main
Street, U.S.A , Mystic Point , Tomorrowland , Toy Story Land . Boleh ambil map di kaunter senang
sikit bila nak jalan nanti , dan diingatkan juga cuaca kat Hong Kong ni tak menentu , standby rain coat
atau boleh beli payung , untuk permainan di luar jika hujan memang tak boleh naik atas faktor keselamatan.

So kat dalam Disneyland tu korang enjoy la puas-puas sebab bukan selalu dapat pergi ke Disneyland walaupun kat hong kong ni Disneyland yang paling kecik. Disneyland tetap disneyland
kan so enjoy the moment.

Ingatlah tips yang aku bagi tu, jangan lupa supaya korang punya holiday
nanti takdelah macam sia-sia. Gagal merancang, merancang untuk kegagalan. Haa kan dah keluar aku punya puitis. Hahaha.

Nak ke sana sesuai jugak kalau korang nak pergi sorang, honeymoon atau
dengan anak bini korang. So plan la betul-betul and actually ramai gak orang Malaysia ke sana so plan betul-betul supaya tak pergi time yang tak sesuai. Hidup ni kita kena pergi ke negara China untuk timba ilmu. Hahaha.
.
Okayyy… Selesai dah.

Begitulah ceritanya…
Selamat travel ke Hong Kong.
Terima kasih.
.

Kenapa Dropship Anda Gagal?

Sunday, January 13th, 2019

 

 

Dropship anda gagal? Kenapa?

 

Rasanya ramai yang dah pernah dengar dan tahu apa itu dropship. Sekarang pun makin banyak tawaran untuk menjadi dropship bagi sesebuah produk. Lagi best, ada tawaran yang berani claim akan dapat sekian-sekian angka jualan dalam sekian-sekian masa.

 

 

Anda pun apa lagi, rasa excited nak cuba disebabkan oleh claim tersebut. Tapi realitinya, tawaran tersebut tak beritahu pun sebenarnya laluan yang anda kena tempuh untuk dapatkan pulangan lumayan tu.

 

Semua cerita benda manis-manis je. Perit susah dropship, tak pernah pulak orang nak cerita. Kalau betul mudah, kenapa dropship anda boleh gagal? Kalau dikaji balik, peluang untuk anda berjaya dengan dropship ni lagi tinggi dari peluang untuk anda gagal.

 

Kat bawah ni saya akan share dengan anda beberapa sebab kenapa dropship anda boleh gagal.

 

  1. Teknik menjual yang salah

 

Ramai yang menggunakan platform media sosial untuk terus menjual. Platform tu dah nice. Tapi cara anda yang tak nice. Anda terus menjual tanpa mengkaji dulu samada friends/followers anda sesuai ke tak dengan produk tersebut. Hasilnya? Segala post anda akan krik krik. Awal-awal mungkin ada ramai yang klik, tapi bila dah lama-lama, orang pun dah mula meluat dan ignore post anda.

 

Copywriting atau cara anda menulis manfaat produk pun perlu ditulis dengan ilmu, bukan main rasa sedap sendiri je. Sebab tu kalau anda tanya saya, saya akan recommend platform lain untuk anda menjual seperti di Shopee sebabnya anda tak perlukan kemahiran copywriting yang tinggi tapi anda boleh terus buat sales dengan banyak.

 

  1. Zero product knowledge

 

Product knowledge atau pengetahuan anda mengenai produk yang anda jual pun sangat-sangat penting kalau anda nak buat sales lebih banyak. Anda sendiri tak pernah tengok, tak pernah guna dan tak pernah pegang produk tersebut. Jadi, macam mana anda nak cerita kebaikan produk tersebut kepada orang lain?

Satu, cara paling mudah adalah anda beli dan guna dulu produk yang anda nak jual tu. Tu cara terbaik dan terpantas untuk anda belajar mengenai produk anda. Dua, cara lain yang saya boleh kongsi dengan anda adalah, tengok testimoni. Biasanya owner produk atau pembekal pasti akan berikan anda testimoni dan bahan-bahan lain sebagai marketing tool. Gunakan testimoni tersebut untuk tambahkan product knowledge anda.

 

  1. Anda ambil mudah mengenai bisnes

 

Ramai yang anggap berbisnes ni mudah. Kalau jual online, anda menganggapnya semudah post di media sosial dan orang akan terus contact anda untuk membeli. Kalau jual offline, anda ingat buka kedai dan orang akan terus datang.

 

Bukan macam tu. Kalau semudah tu, ramai dah yang berjaya. Tapi, ia tidaklah sesusah yang anda sangkakan. Ia akan jadi mudah kalau anda ada ilmu dan panduan yang betul.

 

Kalau saya, saya lagi prefer buat dropship di Shopee berbanding platform lain sebabnya saya cuma perlu kuasai beberapa basic skills sahaja dan ia tidaklah terlalu rumit dan susah macam skil-skil di platform lain.

 

Kalau anda nak belajar macam mana nak buat dropship paling mudah di Shopee, Buleh klik dekat sini untuk downdload ebook edisi percuma shopee.

Klik sini –>> Ebook Edisi Percuma Shopee

 

Cara Nak Rekrut Ejen Dengan Lebih Sistematik

Saturday, January 5th, 2019

.”BEGINI CARANYA NAK REKRUT EJEN. PATUTLAH RAMAI EJEN ASYIK LEMAU AJE. TAK KENA GAYA REKRUT RUPANYA. DAH LEMAU TAK BALIK HASIL JAWABNYA. SALES SENDU AJE JADINYA…”
.
Pernah anda alami situasi sedemikian rupa? Lemau aje ejen yang anda ada tu. Buang masa dan tenaga aje jadinya. Tak begitu?
.
Jadi… Bagaimana cara nak mengatasinya? Sudah semestinya anda kena ada sistem pengurusan ejen yang mantap dengan Formula Sistem Ejen.
.
Wahhhhh…! Formula Sistem Ejen eh? Menarik jugak tu kedengarannya Sistem Rekrut Ejen..

Apa jadi jika ejen anda lemau aje?
Apa  jadi jika produk kurang laku?
Mestilah STRESS jawabnya.

Stress Produk Anda Kurang Laku?
Lagi Stress Ejen Anda Lemau Aje…

Okayyyhhh. Bawak bertenang dan sabar.  Saya cukup faham perasaan anda tu..

Susah payah duk usaha dan dah banyak laburkan duit untuk kos produk. Tapi, sales tetap jugak slow. Buat iklan Fbads pun masih sendu tak gerak jugak. Sedeyhhh hati hati berlagu sendu.

Kos makin bertambah, sales slow. Takut kalau kena ‘kanser’ owner produk.

Apa itu kanser owner produk?

– Produk tak laku.
– Produk jadi sendal pintu.
– Produk tersadai bawah katil

Habis modal. Pening kepala.
Akhirnya buat keputusan nak buat sistem rekrut ejen.
.
Tapi bagaimana nak buat rekrut sistem ejen nih?
.
Siapa yang sesuai dengan panduan ini?

-Bakal Owner Produk

-Owner Produk Baru

-Stokis

-Business Owner yang nak implement Sistem Ejen

-Usahawan baru yang memasang cita-cita untuk menjadi Owner Produk

Ciri-Ciri Panduan Ini

-Berbentuk Ebook & Video – Agar lebih mudah faham dan consume

-Direct to the point, mudah hadam dan faham

-Very Actionable, lepas baca boleh terus take action, walaupun produk front end

-Diberikan Action Plan di hujung panduan, agar mereka tahu dimana & bagaimana untuk bermula

.

Nak belajar lagi lanjut tentang sistem ejen?

Kami yakin, panduan ini mampu ubah bisnes anda jadi lebih baik tanpa gangguan ejen yang lemau tak bermaya.

Download dahulu ebook percuma berkaitan dengan bina empayar sistem ejen kemudian buat keputusan untuk membina sistem ejen yang lebih tersusun.

.

Klik sini untuk Download Ebook Bina Empayar Sistem Ejen.

Teknik DataBase King Zero Kos Marketing

Wednesday, January 2nd, 2019

 

“…MACAM NI CARANYA UNTUK DAPATKAN RIBUAN TARGETED PROSPECT TANPA KOS UNTUK BISNES KORANG…”

.
Lately saya tengok ramai usahawan online yang guna marketing berbayar mula mengeluh…Kos iklan makin mahal sampai tak boleh nak buat untung…Silap percaturan, rugi!

.
Itu tak ambil kira lagi kos belajar buat iklan sana sini…Seminar lain, ebook lain, coaching lain…Kalau kira betul-betul, silap haribulan berganda rugi!

Ye lah…saya pun macam korang jugak dulu…Banyak duit abis untuk iklan…Untungnya belum tentu…Kadang-kadang, nampak macam untung…Tapi bila dah kira ROI, rupanya rugi!

Tapi tu dulu la…Sekarang Alhamdulillah…Saya dah tau cara nak dapatkan ratusan ke ribuan targeted prospect secara percuma…Bila dah percuma tu, untung bersih memang maksimum lah…??

Teknik ni saya dah ajar pada ramai client…
Alhamdulillah, ramai yang berjaya buat banyak sale walaupun masih newbie dan baru start buat bisnes.

Kat bawah ni salah seorang daripada client saya…Cer korang tengok, sehari je pun dah boleh dapat beratus komen…Sale pun Alhamdulillah…Sampai tak cukup stok! ??

Kepada korang kat luar sana yang dah pening kepala nak tarik trafik dan buat sale, saya boleh je nak ajar teknik tu…Tapi cuma untuk mereka yang serius dan sanggup berkorban je la yea…??

Klik sini untuk Maklumat lanjut DataBase King

Shopee… Platform Terbaikk Online Shopping

Tuesday, January 1st, 2019

Shopee… Sambil shopping boleh buat duit?

Eh ? Macam mana tu?

Nampaknya trend online shopping telah mendapat perhatian dan cukup popular dewasa ini buat mereka yang suka sangat shopping. Shopping online tanpa perlu bergegas ke super market. Order aje secara online . Cari produk yang anda nak beli kemudian bayar. Pastu rileks2 tunggu pesanan sampai ke rumah anda.

Mesti anda pernah  dengar perihal platform online yang bukan sahaja memudahkan urusan pembelian, malah proses untuk menjual juga sangat-sangat mudah? Yes, memang tiada yang lain kecuali Shopee!

Shopee ni apa sebenarnya?

Buat anda yang belum pernah dengar atau pernah dengar tetapi masih tak berapa jelas mengenai shopee, boleh baca sampai habis. Shopee adalah sebuah “marketplace” yang direka khas untuk pembeli dan penjual yang ingin menikmati transaksi yang pantas, lancar dan selamat.

Dengan adanya pula app Shopee, anda boleh tukarkan apa sahaja menjadi duit. Mungkin ada sesetengah barang yang anda anggap langsung tidak bernilai buat anda tapi diluar sana terdapat begitu ramai orang yang sedang mencarinya dan sanggup untuk membayar anda bagi mendapatkan barang tersebut. Dengan shopee, semuanya boleh.

Ramai yang kata transaksi di Shopee ni sangat selamat, betul ke?

Well, kalau anda seorang pembeli dan pembayaran yang anda lakukan akan “dijaga” oleh Shopee dahulu sehingga anda menerima produk anda, cukup selamat tak? Kalau anda seorang penjual pula, anda hanya akan menerima tempahan sebaik sahaja pelanggan anda bayar, selamat kan? Ia sangat-sangat selamat dan risikonya sangat rendah berbanding dengan platform lain.

Barang-barang yang terdapat di Shopee dijual pada harga yang sangat murah sekaligus meningkatkan lagi popularitinya. Shopee juga sangat mementingkan kualiti produk yang dijual di platformnya. Jadi, tak kisah samada anda adalah pembeli atau penjual, anda boleh berasa yakin dengan Shopee.

Disebabkan oleh kelebihan dan keistimewaan yang ada pada Shopee ini jugalah ramai yang telah berjaya menghasilkan pendapatan 4-5 angka dan juga lebih setiap bulan. “Trust” oleh pembeli terhadap Shopee merupakan diantara salah satu faktor penting yang memudahkan ramai penjual yang mempunyai teknik dan strategi yang tepat dapat mengaut keuntungan menerusi platform ini.

Apa yang lebih menarik adalah teknik dan strategi luarbiasa ini sangat mudah untuk dipelajari dan anda boleh mendapatkan akses pada harga yang sangat-sangat berbaloi. Bayangkan jika anda dapat buat sales sehingga RM1000 setiap hari, apa perasaan anda?

Semuanya tidak lagi mustahil untuk anda pelajari dan mula meniaga dekat shopee. Malahan newbie pun dah berjaya hasilkan pendapatan 4-5 angka setiap bulan, anda pun confirm-confirm boleh buat juga!

Ok. Sekian sahaja sharing untuk kali ini. Shopee… Platform terbaik untuk online shopping!

Untuk mulakan bisnes shopee online.. Klikjer sini –>> Bisnes Shopee Online