Archive for December, 2011

Panduan Belajar Menaip Laju | Belajar Menaip Pantas

Saturday, December 31st, 2011

Panduan Belajar Menaip Laju

Kini anda boleh miliki Panduan Belajar Menaip Laju. Siapa tak suka jika dapat menaip dengan lebih pantas dan laju. Siap ada pertandingan menaip lagi. Jelus betul tengok kengkawan yang lajunya menaip tahap gaban. Wah tahap gaban dia punya laju menaip. Awak.. oh awak laa yang sedang emnaip tu macam kura kura aje menaip.

Takkan kubiarkan begitu sahaja. Azam aku dah tentunya mahu menaip dengan lebih laju dan pantas. Ada panduan tak untuk belajar menaip dengan lebih pantas dan laju?

Sudah tentunya ada… Memang ada dan anda hanya perlu dapatkan sedikit panduan yang membolehkan anda menaip dengan laju sakan. Kemudian berlatih dan terus berlatih setiap hari. Cukup mudah. Hanya berlatih setiap hari sehingga anda boleh challenge pulak kawan anda yang selaju gaban itu menaip tak hingat dunia. Seronok bukan main termotivasi jika dah terlalu laju menaip pantas. Adesh… panjang berjerela pulak celoteh aku kali ini.

Dan memang tidak dinafikan dengan kemahiran menaip pantas yang korang miliki, kerja kerja pejabat yang tergendala dah tentunya akan menjadi lebih mudah dan cepat. Huh… Apa tidaknya, bayangkanlah anda hanya perlu melihat skrin komputer dan mencetuskan idea-idea dan perkara yang ingin anda tuliskan sahaja, manakala tugasan menekan kekunci komputer akan dilakukan oleh jari-jemari anda secara automatik. Automatik jari-jemari anda terus menaip dengan pantasnya.

Sungguh menarik sekali jika anda dapat kuasai kemahiran menaip dengan panduan belajar menaip laju tersebut.

Untuk itu, ada 3 cara mudah untuk anda menaip pantas sebagaimana di bawah:

1. Perkara utama adalah belajar kaedah menaip yang betul

Takkan nak guna dua tiga jari aje. Ramai orang menaip dengan beberapa jari sahaja sedangkan mereka ada 10 jari. Gunakanlah anugerah sepuluh jari tersebut dengan sebaik mungkin. Kaedah menaip yang betul mengajar anda menaip dengan 10 jari dan dinamakan sebagai teknik menaip sentuh. Teknik ini menggunakan konsep Kekunci Rumah di mana jari anda akan berada di kedudukan kekuci yang khusus dan hanya menekan kekunci yang berdekatannya sahaja.

2. Bantuan sokongan menaip adalah dengan menggunakan software dan permainan menaip

Jangan asyik main games aje. Tetapi asyikkan diri anda dengan games menaip. Gerenti anda akan rasa seronok main games menaip. Itu adalah antara kaedah menarik bagi mengelakkan anda bosan belajar menaip adalah menggunakan perisian menaip atau typing games. Ini kerana setiap perisian menaip telah direka dengan latihan interaktif dan mempunyai teks untuk anda taip mengikut tahap kemahiran anda. Terdapat juga pelbagai jenis typing games menarik yang boleh menyebabkan anda ketagihan:).

3. Inilah yang lebih utama anda perlu fokuskan dengan buat latihan praktis berterusan

Takkan sehari dua aje menaip lajunya. Hari hari mesti menaip kemudian rehat sekejap lepas tu sambung balik latihan menaip. Kemudian anda boleh lihat hasilnya kelajuan menaip anda berada di tahap mana. Ini kerana menaip pantas adalah satu kemahiran dan sudah semestinya memerlukan latihan berterusan untuk membentuknya.

Latihan berterusan amat penting bagi menguatkan muscle memory anda agar dapat mengenal kedudukan kekunci komputer dan dapat bergerak secara automatik menaip kekunci yang dikehendaki tanpa anda perlu melihat kekunci tersebut. Biasanya seseorang memerlukan masa sebulan sehingga dua bulan untuk menguasai kemahiran menaip sentuh dan 4-6 bulan untuk menjadi seorang jurutaip profesional.

Kesimpulannya, kemahiran menaip adalah kemahiran yang amat-amat diperlukan oleh setiap pengguna komputer dan hanya dapat dimiliki dengan mempelajari teknik menaip yang betul dan membuat latihan berterusan.

Justeru, sekirangnya anda benar-benar ingin menaip pantas dan tercari-cari panduan yang sesuai, saya cadangkan anda miliki pakej lengkap Panduan Belajar Menaip Pantas yang mengandungi ketiga-tiga cara di atas iaitu ebook kaedah menaip yang betul, bahan latihan menaip dan juga perisian menaip dalam satu pakej. Sebuah panduan belajar menaip dari asas menjadi pakar yang wajib dimiliki. Anda boleh teruskan bacaan lanjut di sini :

Klik sini : Panduan Belajar Menaip Laju

 

Panduan Belajar Menaip Laju

Lagu mano gak nok jawab soalan temuduga? Buleh tulong ambo?

Sunday, December 18th, 2011

Soalan temuduga tu macam mana? Ado sapo2 hok gi temudugo ko hari nih? Esok luso ko? Minggu depae ko? Ketar gegar laa jawab dio hok mano2 baru nok start jupo panel penemudugo gak. Biru ketu laa. Pucat lesi ado belako… Tok tetu aroh jadinyo. Kenaling gak dup dap dup dap laa jadinyo…

Mano-mano demo-demo hok biaso gi temudugo tu kiro banyok pengalamae la pasal banyok kali doh gi temudugo. Ambo dulu gi jugok temudugo nok jadi cikgu masuk maktab perguruae. Hok cikgu nih temudugo lain laa… Tu pon keno pakso laa. Denge pakai smart bubuh nektai pahtu kasut pulok berkilat tok hingat dunia nah.

Tapi gak keno tahu laa soalae hok mano nok kena jawab. Nok jawab ikut skrip ko, ikut dan mano nok jawab buleh jugok. Tapi gak tak sedap duduk la dengae kenalingnyo dengae mace-mace perasae melando diri. Sila ambil perhatian berkenaan soalan temuduga yang perlu anda jawab.

Jangae macea macea weih…

Oleh yang demikian demo demo hok nok gi temudugo tu buleh acu cubo try test ado satu panduae ebuk wak rujukae siap sedio berkenaae soalae temudugo.

Mari pakat tengok weih begapo dio ado dale ebuk soalae temudugo tu…

Khijo loni bukae mudoh nok bbuleh. Kalo berenti gak, Nok bbuleh khijo semula pulok gak sekso sungguh laa…

Soalan temuduga kerja Layari laman sesawang Ebook Persiapan Soalan Temuduga

Maaf entri tak mesra seo sangat. Seo kacau bilau kalo guna loghat kelate gak.

Cubaan test try jah nih. Maaf bbanyok laa kalu ado silap pehe tak pehe gak untuk entri kali ini.