Ternakan Kambing di Arena Blog | Cara Ternak Kambing

Panduan Rahsia Cara Ternak Kambing sememangnya menguntungkan jika anda boleh aplikasikan segala kaedah yang telah diberikan dalam bidang penternakan kambing masa kini. Panduan yang disediakan cukup bermanfaat kepada ramai orang. Sudah tentunya boleh bikin duit lebih dengan perniagaan kambing masa kini jika diusahakan dengan bersungguh-sungguh.

Nak letakkan gambo ternakan kambing ke?

kambing boer

Ternakan kambing di arena blog? Kenapa? Apa ceritanya? Ceritanya mudah sahaja… cerita berkenaan cara cari duit melalui pertanian dan penternakan, dan salah satu yang dikupas di sini adalah berkenaan kambing dan juga seangkatan dengannya yang melibatkan penternakan.

Apa yang difokuskan di sini adalah berkenaan kambing yang mendapat sambutan yang begitu menggalakkan. Bilakah waktunya yang begitu terhasil permintaannya itu? Kambingpun femes dalam blog…

Pada perkiraan saya buat masa ini sambutan yang diberikan oleh mereka yang mahukan kambing ini dijadikan hidangan adalah setiap kali musim perayaan atau tatkala menimang cahaya mata semasa membuat akikah. Tak gitu?

Permintaan kambing ternakan ini bukan sekadar bermusim sahaja. Ia boleh diperolehi dari pasaraya yang mengedarkan bekalan daging kambing sejukbeku.

Maka tidak hairanlah pasaran yang begitu menggalakkan lantaran maklumat berkenaan kambing begitu popular dalam blog pengusaha kambing tempatan masa kini.

Anda jugak boleh menjenguk hasil penternakan kambing tersebut untuk mendapatkan maklumat selanjutnya. Kemudian bolehlah berkira-kira untuk menghasilkan pendapatan yang lumayan melalui panduan penternakan kambing pulak jika ada peluang dan masa yang terluang…

Meh sini kita buat satay… buat sup lagi sodaappp… masak kari asam pedas… bulan puasa nanti dah tentu mendapat tempahan yang menggalakkan apatah lagi hari raya… dapat jugak cari duit lebih…

Anda juga boleh mendapatkan maklumat yang selanjutnya berkaitan dengan cara penternakan kambing melalui rahsia cara ternak kambing yang akan memberikan panduan yang berguna berkenaan bagaimana anda boleh memaksimakan keuntungan dengan rahsia penternak kambing tersebut.

Siapa sangka kambingpun ada rahsia jugak.

Kambing apa? kambing boer ada… kambing jamnapari ada… kambing gergasi ada… pelbagai jenis menu kambing ada…

kambing kaprima pun ada… berapa banyak jenis kambing daaaa…..

Anda juga boleh saksikan juga perihal keluarga baru rahsiakambing.com di sini yang sudah tentunya akan bertambah dari semasa ke semasa.

Sekian terima kasih… dapatkan segera rahsia ternakan kambing tersebut. iNI dia buat anda berkenaan kursus ternakan kambing dengan harga paling berpatutan yang boleh anda perolehi. RM47 sahaja. Memang berbaloi baloi kursus cara ternakan kambing ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share
This entry was posted in agrotek and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

76 Responses to Ternakan Kambing di Arena Blog | Cara Ternak Kambing

  1. zuhairy says:

    saya pun memang berminat gak dalam aktiviti penternakan kambing ni. Pak Long saya bela belakang rumah jer. sekarang ni dah sampai 40 ekor!

    setahu saya, jabatan haiwan memang selalu bagi modal dalam bentuk baka. tapi kena ada tapak untuk bela la. memang menguntungkan la!

  2. san says:

    Embekkkkkk !!! Embekkkkk !!! betulah bunyi kambing yang kalau hujan mesti mencari tempat berteduh.

    Yang paling popular ialah senyuman kambing :mrgreen: :mrgreen: …dan ternyata kambing juga boleh dijadikan perniagaan.Saya mula berfikir,bagaimana nak jual kambing dalam internet ? :mrgreen: , tentu laman web juga bau kambing ye ( ehehehe ) Joke ja… :mrgreen:

  3. hvm says:

    sebenarnya, semua boleh buahkan hasil, kena istiqomah jerr… kalau usaha dan kederat tak berapa mana dah mengeluh x pulang hasil, x kemana nya.

    apa2pun, kambing itu mmg kiut hahahaha

  4. ktom says:

    Hohoho perniagaan kambing. Bagus idea tu jika ada tanah buat ladang kambing. Jika dulu anak2 muda memang tak suka buat kerja nih…apa kelas? Itu kerja org kampung dan orang tua je. Namun kesedaran terhadap peluang yg menanti di depan mata dgn barsandarkan kpd keuntungan, maka kerja ini sudah sedia ditakluki oleh anak2 muda. Syabas…jgn cuma mengharapkan kerja dalam pejabat berhawa dingin dgn kot dan tali leher saja…tp jika dah jadi bos kambing (gembala kambing ler tu) mesti nak ada pejabat yg berhawa dingin dan boleh pakai kot dan tali leher jugak kan? hehehe

    Anyway Ktom suka kambing barbeque dan sup kambing…..bestttt….org lalu kat belakang sure tak nampak punya….wakakakaka

  5. zool says:

    Betul tu saya pun dulu2 ada gak perancangan gak…
    sebenarnya melalu sumber dari jabatan pertanian… daging kambing di Malaysia masih belum mencukupi….
    masih banyak yang diimport..
    berbanding lembu, penternakan kambing lebih mudah….
    harga pun makin meningkat naik..

    ktom—> sini pun ada juga?? jgn makan daging kambing banyak2 nanti darah tinggi..

  6. abdfatah says:

    yeaaa meriahkan industri ternakan negara secara sambilan. lumayan memang lumayan daripada menghabiskan duit kepada skim cepat dapat kayap…

    tergaru-garu takder duit…

    kalo berhutang dengan industri ternakan setidak-tidaknya dua tiga tahun selepas itu akan membawa pulangan yang setimpalnya untuk membayar hutang yang telah dibuat… jom bayar hutang segera…

  7. keduak says:

    Saya memang mengenai penternakan sebelum saya bekerja di Morocco ni. Tak lama lagi (Dec 07) saya akan balik Malaysia dan hendak buka farm saya sendiri dan khusus menternak kambing Boer. Banyak yang saya baca dan lihat semasa di Morocco ni dimana walaupun di padang pasir kambing boleh hidup dengan sihat dan merupakan satu industri pertanian yang lumayan di sini.
    Walaupun jenis kambing yang dibela adalah lebih kepada jenis Jamnapari atau feral, nampak sihat saja dan menjadi-jadi membiak. Memandangkan padang ragut kat padang pasir ni kurang, penternak akan berpindah dari satu kawasan ke kawasan yang lain menggunakan truck. Hebat cara penternakan mereka.
    Kambing merupakan makanan utama penduduk Morocco jadi bayangkan permintaan kambing disini. Yang peliknya daging kambing disini lembutx gila. Tak macam daging kat Malaysia, mau patah gigi walaupun pakai tenderizer atau lama direbus.
    Edisi seterusnya nanti saya akan tunjukkan gambar keadaan penternakan kambing di Morocco serta bagaimana mereka mampu membela hinga beribu ekor dalam satu masa dengan hanya seorang gembala.
    Semoga saya akan mendapat petunjuk daripada orangx yang telah berpengalaman bela kambing di Malaysia.

  8. abdfatah says:

    hahaa… kalo gitu sediakan satu blog untuk tatapan rakyat malaysia dari penternak yang bakal pulang dan berkhidmat di malaysia nanti… nak letak dalam ruang komen tak cukup ruang daaa…

    sekian terima kasih..

  9. Jamal ZA says:

    Minta maaf Zool bukan kerana makan daging Makan daging kambing naik darah tinggi itu tanggapan yg salah yg menyebabkan darah tinggi ialah STRESS sila rujuk http://www.kambing-boer.blogspot.com dan baca article dari rakan ternak kambing dan untuk En Keduak bolih rujuk wwwremkam.blogspot.com dan blog diatas mungkin saudara bolih menjadi pengimpot kambing Kalahari Red sebabnya kambing jenis ini tahan dan rintang penyakit ianya tak sama dgn Red Boer dan baca dari blog ternak kambing yg banyak didapati di Internet.

    Solo said……… :lol:

  10. esis says:

    wah menarik sungguh info kambing dari marocco tu. daging kambing boer juga lembut. tak sama dengan daging kambing lain. hehe

  11. abdfatah says:

    yeaa… mungkin dah sedia balik bleh buat blog info berkenaan kambing morocco. balik nanti dah tentu akan menjadi saudagar kambing… kayo laa jawabnya…

    meh sini jenguk kambing boer : (mintak izin hambik gambo sikit bleh??)

    kambing pilihan hati

  12. esis says:

    Hhehee terima kasih sebab letak bussiness card saya kat sini.

    jumpa juga saya di http://kambing-boer.blogspot.com

  13. mybob says:

    :mrgreen: salam semua rakan-rakan…wah esis..disini juga yer..alhamdulilah sukanya aku lihat perkembangan yang sihat nie..untuk pengetahuan kau orang semua aku dan esis ada sealiran iaitu penternak kambing boer..blog esis memang banyak memberi menafaat kepada penternak2 boer yang baru belajar, berbanding blog saya dibangunkan dengan skop lebih meluas walaupun menjalankan penternakan kambing boer..hehehe tu semua kerana minat..dari a-z develop blog try and error..tapi alhamdulilah semenjak blog seperti esis dan jutawantani semakin berkembang..semakin ramai juga penternak kambing2 yang lain mula sedar akan kepentingan mereka memperkemabngkan strategi marketing mereka di internet…aku sendiri sedang memindahkan blog jutawantani.wordpress.com ke http://www.jutawantani.com/blog..untuk perkhidmatan yang lebih baik kepada klien2 saya..

    untuk saudara yang di morroco tu baguslah..kalau ada cita2 cam tu..saya pun ada di hubungi 2-3 orang malaysia kita yang merantau macam sedara untuk mendapatkan maklumat tentang penternakan kambing..apa yang saya boleh cakap dari apa yang saya lalui sekarang..bidang ini akan sentiasa berkembang dan akan berkembang dengan pesat dalam 5 tahun akan datang..kerana ada beberapa maklumat yang ada pada saya..hampir berpuluh farm yang berkapasiti komersial 500 ekor ke atas akan didirikan..tidak kira pengusaha itu dari bawahan,pentegahan atau mereka yang bergelar dato’2..so bagi sapa yang melihat kambing adalah kambing..memang silap besar..hehehehe…lubuk duit bagi siapa yang berusaha mengusahakannya..hehehe

    okaylah saja membebel..

    salam aidilfitri kepada semua..

  14. eiz says:

    hy sumer…

    mmm sya sebenarnya baru bercadang nak menternak kambing…baru je terlintas..tapi dari segi modal & experience tu x de lg..tp aku berminat nak bt perusahaan ni..igt nak bela ckit2 dlu utk permulaan.tapak pn rasenya kat blakang umah je…
    ape pendapat korang?

  15. one says:

    bg ar tunjuk aja camne nak memulakan projek ni..
    kalau x de tanah, x de duit..
    bleh ke nak buat?
    ape 1st step?

  16. Doodee says:

    Thanks for sharing

  17. Hadi santoso says:

    Salam dari Indonesia
    Gimana cara mendapatkan bibit Kambing boer.
    Tolong kasih tahu alamat dan telp.

    Regards
    Hadi santoso
    Pondok cilegon indah D102/08, Cilegon, Banten
    Indonesia. 42423
    Hp 6281317473900

  18. FierveMiz says:

    I’d prefer reading in my native language, because my knowledge of your languange is no so well. But it was interesting! Look for some my links:

  19. Alindi says:

    Peternakan memang peluang bisnis yang lumayan menguntungkan. Saudaraku pernah beli sapi, setahun kemudian dijual pas hari raya…untungnya hampir tiga kali lipat. Tapi tetap ada resikonya, kalo ternaknya mati kena penyakit…gigit jari deh.

  20. Din Putrajaya says:

    Saya berasa tertarik dengan maklumat tentang kambing boer. Saya juga bercita-cita ingin mengusahakan penternakan kambing ini. Tetapi sebelum tu kena ada ilmu dulu. Dari mana nak dapatkan kursus berkaitan. di jabatan kerajaan kena melalui pejabat peringkat daerah. Saya bekerja. Kakitangan kerajaan. Takut tak boleh lak…………………..

  21. siti says:

    hai..
    nak ty, mcm mana tak nak bg kambing kene penyakit? kambing sensitif pada benda ape?

  22. abdfatah says:

    kambing dah tentunya takut kepada air. terutama tetiap kali hujan turun…

  23. erolz says:

    :sad: harga runtuh…….jamnapari betina 30kg keatas hanya rm600,jamnapari cross hanya rm500 sila hubungi 017-7537334

  24. smart says:

    saya lmbt comment. Isu dh lama. Tapi elok tau sekrg kambing dijual melalui web atau blog.Bukan apa nmpklah hasil usaha pengeluar2 kambing. Sbb abg ipar saya bakal jadi pengeluar daging sejuk beku lembu…. dia nk benti keja dari star sedngkan gaji dia bleh tahan 7k sebulan. Penat kot. Baik wat bisnes sendiri.

  25. abdfatah says:

    bleh laa buat biz sendiri… rahsia kambing pun dah terbongar untuk anda menjalankan biz yang berasaskan kambing… buat satay daging kambing pun sodap maaaaaaaaaaaaaaaa….

  26. samdaddycool says:

    …. wah, abdfatah… ko pon cerita kmbng dah lama rupanya… search dlm google baru nampak… sebelum ni aku wat blog ni utk marketkan kambing je… tapi sekarang dah melalut-lalut… cari benda dlm blogging… kikikiii… banyak juga tag / keywords utk kmbng kan… :mrgreen:

  27. abdfatah says:

    ramai jugak google pasal kambing… kuar ebook rahsiakambing tu terus aje hapdate dalam tu… hahahaha.

    takper laa melalut yang berfaedah, namun tetap kambing still maintain untuk carian kambing dlm enjin carian…

  28. maman says:

    “Berminat Untuk Menternak Kambing?”
    Ketahui langkah demi langkah, bagaimana anda boleh memulakan penternakan kambing dengan mudah dan menjadi seorang penternak yang berjaya. Dapat Keterangan percuma dengan sms nama , alamat dan taip cdkambing ke 0169510919.

  29. Shaffik says:

    tgk cerita pasal business kambing ni…aku teringta plak hari tu aku tgk kat berita tv3 ader usahawan yang buat business nie…tgk kambing die mmg banyak…ramai dah yang buat business kambing ni…memang menguntungkan…

  30. mutiara says:

    salam…
    saya betol2 berinat dlm bidang pertanian ni…
    anbody can help me?
    saya xtau bagaimana cr utk join dlm bidang ni…

  31. cowboy says:

    Sape yang berminat memulakan bisnes bermodalkan RM50 yg menjana pndptan RM100-RM1XXXX SEHARI BOLEH HUBUNGI 017-3013371 SEGERA!!ianya mudah,cepat,risiko yg minimum dan sebagainya…jangan lepaskan peluang ini!!!tidak rugi klu tidak mencuba..tapi tidak rugi jika anda mencubanya..
    :razz:

  32. abdfatah says:

    hari tu bila entahnya dalam tv sembilan rancangan apa entahnya berkenaan realiti show keusahawanan kambing yang mengetengahkan kanak-kanak dalam bidang penternakan kambing…

  33. Bagi memenuhi kehendak teknologi zaman ini, kami telah menyiapkan satu perisian komputer tentang pengurusan haiwan ternakan kambing yang mana setiap haiwan ternakan menpunyai tag dan gambar untuk pengenalannya, dan juga sejarah kesihatan, program pemakanan, tarikh lahir, tarikh due untuk dikahwinkan dan juga dosage calculator untuk memberi ubat berdasarkan berat badan ternakan.
    Kami juga adakan entry data berat ternakan semasa lahir, 2wks, 4wks, 6wks serta 1 tahun dengan data data ini kita dapat melihat kenaikan berat badan ternakan.
    Terdapat juga data tentang family tree utuk setiap kambing umpamanya salasilah kambing siapa bapak atau ibunya untuk mengelakkan sumbang mahram.
    Perisian ini juga ada entry untuk Reminder yang akan berkelip seandainya sampai masanya untuk memberi ubatan cacing dll. Diharap perisian ini dapat memberi manfaat kepada para penternak kambing.Kami juga berharap agar mendapat maklum balas daripada para penternak untuk meningkatkan lagi tahap kecekapan perisian ini.

  34. abdfatah says:

    mari kita tengok rashsia ternakan kambing yang popular sakan dengan satay kambingnya… mari kita buat satayyyyyy……..

  35. abdfatah says:

    mau order kambing ke? jangan lupa jelajah info berkaitan rahsia kambing yang membongkar cara penternakan kambing yang menguntungkan untuk masa depan…

  36. abdfatah says:

    bagaimana anda boleh mendapatkan modal ternakan kambing boer yang anda mahukan atau modal kambing ternakan jamnapari dan juga yang berminat untuk menjalankan perusahaan kambing kaprima, kambing jenis baka Australia Feral atau apa jua jenis baka kambing yang anda mahukan dan kemudian terus berusaha untuk menjadi jutawan ternakan kambing. mana tempat yang hendak dituju untuk mendapatkan maklumat yang selanjutnya?

    jawapannya adalah dengan rahsia kambing. ohohohoho… rahsia yang cukup menguntungkan. the secret of kambing….

    bagaimana pula dengan anda? mahukah anda menjadi jutawan ternakan kambing dengan hasilnya yang cukup menguntungkan. lebih baik dari terkejar-kejar dengan skim pelaburan yang entah apa-apa. pelaburan dalam dunia ternakan kambing pastinya berbaloi….

  37. maman says:

    “Berminat Untuk Menternak Kambing?”
    Bagaimana anda boleh memulakan penternakan kambing dengan mudah dan menjadi seorang penternak yang berjaya. Dapat Keterangan percuma dengan sms nama , alamat dan taip kambing ke 0169510919. Atau layari laman web : http://www.zamanagrofarm.blogsport.com

  38. abdfatah says:

    yea yea mari ramai-ramai kita menternak kambing boer dengan jayanya… kambing jamnapari ada…. kambing bukan sebarang kambing… kambing berkualiti tinggi…

  39. abdfatah says:

    pelaburan dalam perniagaan ternak kambing memang menguntungkan jika anda mempunyai ilmu yang berkaitan rahsia ternakan kambing…. jangan tak tahu aaaaa…. kambing pun punya rahsianya yang tersendiri…

  40. abdfatah says:

    minyak dah naik kan? petrol punya minyak maaaa… jadi di sini anda boleh dapatkan bagaimana cara nak mulakan penternakan kambing dengan lebih komersial lagi untuk masa depan kewangan anda….

  41. abdfatah says:

    harga kambing pun dah naik jugak ke? makanan kambing pun naik jugak ke? takpe laaa nak naik pun hanya 78sen aje… apa laa sangat 78sen tersebut kalo takder tambahan pendapatan…

    lagi pun kambing kambing yang anda pelihara dah tentunya menghasilkan keuntungan yang maksima biarpun takder pembeli setiap masa… sekali sekali pun untung jugak kalo ada seorang dua pembeli…. yang pastinya kambing peliharaan kita akan terus membiak biarpun harga minyak naik minyak tinggi mana sekalipun… kambing tetap berbaloi untuk dipelihara dan dikembangbiakkan….

  42. samdaddycool says:

    … makanan kambing naik, kambing kena selalu keluar masuk… kalu tak maintenance cost naik. value kambing tu sendiri naik (tak pon kena sembelih je jual daging)… sebab kena kali purata cost sehari setiap kambing, makin hari makin meningkat… pening woo kalu kambing tak ada orang beli.
    setakat bela 10 – 20 ekor tak terasa..
    dulu kambing yang aku gembala sampai 700++ ekor… mau tak pening?
    tahi 2tan seminggu… sapa nak bersih.. aku dan kawan2 juga… :roll:

  43. abdfatah says:

    hehehe… takper laa kalo dah cara nak bela kambing dan teknik jualan yang terkini tu… kira dah okey dah. boleh buat duit bila2 masa yang tertentu… ada permintaan nanti laju laaa duit masyuknya…

  44. abdfatah says:

    mari berjimat dengan ternak kambing sendiri… takder kambing kena beli dari penternak kambing yang lain. ternak sendiri dah tentunya save bajet sendiri….

  45. Angah says:

    aku rasa berminat jugak bab memternak ne , macam mana nak dapatkan pinjaman . harapkan modal sendiri 2,3 ekor dapat la . ada sesiapa yang boleh bantu call la aku 012-9317659 Angah , zaman sekarang ne kalu tak kerja sendiri susah gak nak hidup ..

  46. abdfatah says:

    bleh try contact tokei kambing from rahsiakambing. order ebook dan kemudian buat lawatan ke kandang kambing beliau… bleh dapatkan maklumat lebih lanjut berkaitan kambing yang dipeliharanya sambil buat duit…. ebook pun untung… kambing pun untung…

  47. samdaddycool says:

    kambing buat bbq best fatah….. melelh air liur… sluuurrrrpppp

  48. norzam jaya enterprise says:

    kami sedia menerima tempahan untuk mesin pemotong rumput Napier khas untuk ternakan kambing dan lembu juga menerima tempahan untuk mesin pengadun habuk 2 dlm 1 ( mengadun dan packing ) tempat kukus beg media, khas untuk tanaman cendawan..keterangan lanjut boleh tel saya 013 9839398 / 013 9761045

  49. nightroad says:

    saya telah mencuba menternak kambing jenis kampung buat permulaan ,selah setahun saya dapati bahawa penjagaan kambing ini memerlukan ketekunan yang tinggi saya memulakan dengan 25 ekor kambing kampung yang mempunyai kawasan yang seluas 4 ekar dan mempunyai satu rumah kambing , tapi saya musyukil macam maner saya ingin menjual najis untuk baja,di mana dan bagaimana prosesnye .kalau ada sesiapa yang tahu sila bagitau saya.kelantan

  50. samdaddycool says:

    nightroad.. najis tak boleh dijual.. haram hukumnya. tapi najis kambng yg diproses menjadi baja, harus hukumnya…

    utk langkah mudah menjual baja, pasarkan di pasar malam dan pasar tani / pagi… buat biz kad sekali… (utk pelanggan dapatkan baja sekiranya habis- repeat buyer sangat penting..)

  51. afni-delegasi mutiara says:

    kpd yg bermnt mengikuti KURSUS PEMAKANAN RUMINAN bertempat di Nilai, anjuran bersama agrobank pd 12-14 nov sila call 012-3530042.byrn RM20 termasuk penginapan,mkn dan minum

  52. CIKINOT says:

    CAKAP PASAL KAMBING..NAK BUAT TAPI X ADA MODAL..1ST STEP MCM MANE

  53. melor says:

    kami di BOKASHI FARMER akan menganjurkan seminar PENGHASILAN BAJA ORGANIK & TEKNOLOGI IMO pada 14 MAC 2009 ini di Coronade Hotel Bukit Bintang. Seminar ini mendedahkan cara pembikinan baja organik, bahan mentah, situasi pasaran dan tambah nilai dalam baja. Jika berminat sila hubungi MELOR 019-462 9903

  54. Mohd Zahari says:

    salam….Saya ada membekalkan garam gunung untuk ternakan dengan harga borong.Garam ini di impot terus dari Pakistan.Penghantaran disediakan ke seluruh semenanjung. Sila hubungi saya terus di talian 0133914176.

  55. BAGAK says:

    saya peminat daging kambing

    kepada mana-mana tukang masak yang menyediakan “makanan percuma” resipi kambing

    sila hubungi saya dengan segera :)

  56. budak trgn says:

    salam utk semua…
    saya baru je intai2 peluang bidang kambing ni pasaran luas kan betul tak?..rasanye nak start ngan jamnapari cross dulu kot sbb modal sikit ada dlm rm20k & tanah dlm 3ekar kat trgnu lah saya kerja kat KL,susah gak tu,tp bapak baru pencen tak de buatpe..pikir2 biar dia ada pendptan sampingan gak nanti…cuma baka je xtau lagi nak ambik kat mana yang murah sikit nak jln2 susah gak jarang2 balik,harap2 ada yang bantu saya……alialias78@gmail.com..tme kasah

  57. jom kita ternak kambing dengan jayanya…

  58. abdfatah says:

    jom dapatkan bonus extra rahsia kambing…

  59. abdfatah says:

    yuhuuuuuuuuu…. mari kita ledakkan ternakan kambing malaysiaaaa…

  60. juwe student says:

    assalamu’alaikum…
    cam ne ek nak ternak kambing secara sambilan? brape jumlah terbaik? kandang cam ne?? yang mahal xbleh coz student lagi… tlg email lau bleh ek.. thangs..

  61. Pingback: RM160 dengan rahsia ternakan kambing | Cara ternak kambing

  62. joey says:

    salam semua,sy ada ingin menunai hasrat mjadi pternak,,syabas semua bangsa melayu cemerlang,amin

  63. Pingback: Resepi Cendawan Goreng | Usahawan Cendawan | Perniagaan Cendawan

  64. aziz satar says:

    orang melayu sikit sikit jutawan,ternak kambing 5 ekor pun berangan nak jadi jutawan.semua nak niaga tapi modal nak pinjam.Jangan berangan nak jadi jutawan kalau modal permulaan tak sampai setengah juta.ini kalau betul modal 200 untung 20000,buat apa heboh.buat senyap senyap.rahsiakan dari orang ramai.kalau nak belajar berniaga,belajar dari orang yang pernah jatuh bangun dari perniagaan,bukan dari syarikat yang menganjurkan kursus.suruh penceramah niaga sendiri la.kalu untung baru buat kursus.

  65. Azila says:

    sye mmg bminat sgt ngan ternakan kambing nie…tp xtau pde siape nk wat rujukan..skrg still study lgi…intg abis study nk buka biz kambing nie..klu blh beri ckit nasihat dan bimbingan…tq

  66. penternak says:

    Salam ziarah, panduan menternak 7 Jenis Haiwan Pedaging seperti AYAM,ITIK,LEMBU,KAMBING,PUYUH,RUSA & IKAN KELI termasuk contoh Kertas Kerja Projek Penternakan ada disini http://rahsiapenternak.com

  67. ZiZan says:

    Menternak kambing boleh menjadi
    satu pekerjaan atau yang memberi
    pulangan yang lumayan. Tapi perlu minat dan mesti berusaha. Bak kata perpatah kalau nak bela kambing kita kena jadi kambing juga hihihi .pepe hal utk keterangan lanjut layari lah http://pbramunia.blogspot.com/

  68. cemomoi says:

    agen makanan lembu n kambing? tipon 013-3434 504
    kami bekalkan yang terbaik untuk ternakan

  69. Pingback: Rahsia Usahawan Ternakan Jutawan Terhangat | AbdFatah.com | Cetusan Rasa Bicara Minda

  70. najib says:

    sape boleh ajar saya mcm mane nk ternak kambing….. :sad:

  71. abdfatah says:

    kursus ternakan kambing sudah ada jawapannya… harga rm47 aje.

  72. Pingback: Cara Ternak Kambing | Kursus Ternakan Kambing – | Abdfatah.com

  73. zaidi says:

    modal 5k blh tarnak kambing ke arrr? kalau baka bore berapa ekor yg dapat?….

  74. Mohd Faiz b Ab Majid says:

    Ingin tahu modal yang diperlukan & luas tanah bagi baru ingin memulakan dalam bidang ternakan kambing. saya tiada masa ingin menyertai mana2 kursus yang di anjurkan. tetapi jika ada buku atau risalah yang boleh dibeli berkenaan ternakan kambing,jenis kambing boleh hubungi saya.

  75. nadzri says:

    boleh kongsi ada mane2 kursus kambing tahun2012…tq

  76. AHMAD AZHAR says:

    Saya pembekal produk lactiv-3P iaitu aditif organik halal untuk ternakan…pertenak akan mendapat keuntungan lebih dgn menggunakan nya…. sila email saya jika perlukan maklumat tersebut …ahmadazglobal@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>