Happy Mother’s Day is everyday for us

Kepada semua rakyat malaysia selamat hari guru untuk mereka yang bergelar guru-guru kat sekolah atau siapa jua yang bergelar guru atau cikgu atau tenaga pengajar atau tok guru atau ustaz atau ustazah.

 

 

gambar_471_ibu.jpg

PERBUATAN KEJAM: Seorang anggota polis membawa kotak berisi mayat bayi yang ditinggalkan di Tanah Perkuburan Islam Masjid Insan, Seberang Perak.

Kenapa dengan gambar tersebut? Cukup tragis teramat sungguh… siapa sahaja yang melihatnya pastinya tersentuh hati. Hati seorang ibu.

 

Hari ibu dah tiba menjelma lagi. Hari ibu yang dikatakan hari untuk sambutan ibu-ibu seluruh dunia disambut dengan meriahnya, maka berkumandanglah kedengaran melalui kempen-kempen siaran radio dan television dan juga ucapan selamat hari ibu di serata tempat dan dunia. Dengan itu saya ingin mengemukakan berkenaan tarikh sambuatn hari ibu yang disambut dengan meriahnya itu setiap kali tiba hari ibu tersebut.

Anda tahu bilakah tarikh sebenarnya hari ibu disambut? tidak tahu? tidak hambik pusing sekalipun?

 

Maka cerita berkaitan selamat hari ibu menjadi spesifik lagi special sikit laa untuk para wanita yang bergelar ibu dan bukan ibu yang tidak mahu menjadi ibu. eh berapa banyak perkataan ibu ada daaaaaaa…. maka hargailah jasa ibu anda sepenuh hati nurani anda.

 

gambar_510_berita_harian.jpg

Kasih ibu.
KEMBALI BERSATU : Nurul Wahida dipeluk Saadiah setibanya di LCCT, Sepang.

 

Tidak ketinggalan juga lagu-lagu yang khusus ditujukan kepada para ibu yang bergelar ibu, mama, ummi dan juga mother. Maka happy mother’s day untuk ramai-ramai ibu di luar sana. Tidak ketinggalan juga kepada mereka yang bergelar ibu tunggal yang terpaksa memikul tanggungjawab yang penuh cabaran dengan tanggungan anak yang ramai. Sungguh besar tanggungjawab ibu yang sedia membanting tulang empat kerat tak kira masa tersebut.

 

gambar_498_berita_harian.jpg

FAZILAH Muhammad, isteri Hatib Leman yang maut dipukul kerana dituduh mengintai anak dara, duduk bersama anak-anaknya merenung masa depan di depan rumah yang daif di Kampung Belakang Kilang dekat Kuala Perlis, semalam. Dalam kejadian Sabtu lalu, Hatib yang sedang bersantai bersama keluarga sambil menonton televisyen terbunuh selepas diserang oleh sekumpulan lelaki. Kumpulan penyerang yang dianggarkan lebih 20 orang melarikan diri selepas polis yang dihubungi tiba di tempat kejadian. Mangsa yang parah dan tidak sedarkan diri dihantar ke Hospital Tuanku Fauziah (HTF) dan disahkan meninggal dunia jam 3.45 pagi.

 

Apohal sekalipun selamat hari ibu kepada semua yang bergelar ibu, yang baru menjadi ibu dan juga yang dah lama menjadi ibu. Bagaimana pula untuk hari bapa? Kita sambut lain hari daaa untuk hari bapa pulak.

what’s you want to give for your mothers day gifts?  maybe you can give your mothers day card at mothers day date.

 

Meh sini kita tengok apa sebenarnya perkaitan hari yang bernama hari ibu tersebut di sekitar sini :

 

tarikh lahir sambutan hari ibu

 

the world of mother’s day

 

mother’s day dari pelbagai sudut bahasa

 

the wikipedia hari ibu

 

lagu berkumandang di sambutan hari ibu

sekian terima kasih.

 

This entry was posted in hari ibu sedunia and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

13 comments on “Happy Mother’s Day is everyday for us

  1. huhu..tenkiu tenkiu :)

  2. tambahan lain panggilan yang anda berikan kepada ibu anda…

    emak, mek… ada lagi?

  3. saya punya emak panggil mama…

    oh mamaaaaaaaaaaaaaaa…………..

  4. saya panggil bonda :)

  5. topo on said:

    tenkiu…………

  6. Aku bahkan belum siapkan kado buat ibuku…Aku panggil ibuku mama.

  7. salam.. saya budak baru. :) aku panggil ibu aku “mak” .. selamat hari ibu kepada semua ibu-ibu

  8. baby on said:

    :mrgreen: i know that i did something wrong to my mom.. and i would to say to mom that i am sooooooo sorrrrryyyyyy.. i love u mom

  9. Aku panggil MAMA. :D

  10. nUUr on said:

    hari ibu lagi gempk dari maulidur rasul,bg sy la taun ni..huh

    sy paggil umi

  11. Emak.. Baru-baru ni kat harian metro…
    Emak menangis melihat anak dibelasah kerana meragut..
    Sedihkan jadi emak…
    Sebab itu jagalah ibu anda sebaik mungkin,..
    Mereka bukan mengharapkan duit..

  12. Makk..

  13. Long on said:

    Am waaayyyyy too late to say but nothing’s too late to help others kan? Sejak usia belasan tahun emak dan aku menjadi agak renggang. Ntah lah mungkin silapku sendiri. Yg paling menyedihkan,aku tak sempat mengucapkan selamat tinggal apa lagi memohon ampun atas dosa2 ku kerna emak pergi dengan begitu sj…so pd korang yg masih berkesempatan..gunakannya sebaik mungkin..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

2,365 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>