2

Dah penat asyik kena perli setiap hari….???

Posted by abdfatah on June 25, 2012 in kesihatan |

Cara Nak Kurus

cara nak kurus

Ini fakta yang terpenting buat anda sekalian.

Mahu kurus? Tak mahu gemuk? Klik Info Diet Kamikaze…

Aduhai, satu fakta yang mengejutkan yang telah diperolehi daripada World Health Organization (WHO) dan juga Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) berkenaan mereka yang OBES!

1. WHO : Kadar Obesiti di Malaysia adalah pada
ranking ke-6 daripada 48 buah negara di Asia.. Fuuhhh!

2. KKM : 30% penduduk Malaysia mengalami masalah
Berat Badan Berlebihan manakala 30% lagi mengalami
masalah Obesiti!… Fuuhhh!

Fuuhhhhh… fakta menarik untuk kita bincangkan, kan?

Jom kita ulas sikit mengenai fakta tersebut..
Kenapa?

Betul ke tidak fakta ni? boleh dipercayai ke? atau WHO dan KKM saja je nak menakutkan kita..

Oklah, untuk membuktikannya, mudah saja! Kita boleh je ambil contoh di sekeliling kita.. Sebagai contoh kakak kita, mak cik pak cik kita, jiran kita, atau kawan-kawan kita..

Paling mudah jom kita lihat kakak kita, apa yang terjadi selepas mereka berkahwin. Badan naik!

Pinggul semakin besar! dan bila dah ada anak 1 pulak, makin besar dan makin besar.. Apatah lagi bila anak dah 2 nanti..

Pak Cik Mak Cik kita pulak tak payah cakap, Yang Pak Ciknya perut semakin ke depan.. sama je macam abang kita 4 bulan selepas berkahwin, semuanya boleh jadi GENG PERUT dah

Tak nak cerita pasal jiran kita atau sahabat-sahabat kita lagi.

Kita lihat yang paling dekat iaitu kita sendiri, saya jamin sewaktu anda membaca artikel ini anda sedang duduk, betul tak?

Ok, lihat perut anda sekarang.. berlapis tak?

Kalau tak ada berlapis-lapis lemak yang dapat dilihat.. saya ucapkan tahniah TAPI..

Kalau belapis-lapis macam kena Pam, saya terpaksa katakan bahawa dalam tempoh setahun dua lagi, anda juga akan tergolong dalam golongan 30% yang dikatakan oleh KKM tadi.. Menakutkan bukan? Rupa-rupanya kita sendiri yang akan menyebabkan peratusan obesiti itu akan meningkat dalam tempoh beberapa tahun akan datang TANPA kita sedari… Fuuhhhhh.. (nasib baik TERbaca artikel ni)

Apakah masalah kegemukan ini membahayakan? Dan tentulah membahayakan kesihatan kita.. Penyakit banyak datang, contohnya
darah tinggi, kencing manis dan sakit jantung.

Ni penyakit utama yang membawa maut di Malaysia, puncanya daripada KEGEMUKAN dan juga makanan!Addooiiiiyaii

Makanan, memang sah lah dari makanan, betul tak?
Makanan orang Malaysia maksud saya..

Ermm… tak perlu saya ceritakan betapa sedapnya makanan orang Malaysia.. Kalau tak letak gula,tak letak santan, kalau tak goreng berendam dalam minyak… bukan makanan Malaysia lah namanya, anda perlu bersetuju dengan saya ni..

Yang sedap itulah yang meningkatkan kemungkinan kita hinggap masuk ke dalam komuniti orang Obes dan berberat badan berlebihan..

Perlu ubah!
Wajib ubah cara makan kita!

Cuba cara masakan yang tidak menggunakan minyak contohnya dengan cara Merebus, Memanggang atau mengukus!

Kan mudah tu, ada alternatif lain kan.. Ubah tabiat makan, kalau selama ni kita suka makan ayam goreng waktu makan tengahari, cuba alternatif lain.. cuba ayam panggang.. sedap juga, ayam juga tu, betul tak?

Cuma bezanya ialah ayam goreng direndam dalam minyak, ayam panggang pula.. tiada minyak..

Walaupun nampak simple je, TAPI manfaatnya sangaaaattttlah banyak. Sayur pula, makan sayuran yang direbus atau
ulam-ulaman.

Air pula, kurangkan air gula.. Jangan bila nak makan je pergi order, “Sirap Ais satu!” takpun, “COKE satu!”

Gula banyak tu.. cuba untuk elakkannya OK. Ia boleh dielak sebenarnya, cuma samada anda mahu atau tidak sahaja!

Nampak tak? Bagaimana nak kuruskan badan.. Mudah je, mulakan daripada pengambilan makanan, ubah tabiat makan! Bukan tak boleh pun, boleh aje sebenarnya.. Kerja simple 🙂

Tak payah susah-susah pergi ke Slimming Centre untuk kuruskan badan, Mahal tu… Treatment 1 bulan memanglah kurus boleh turun 2-4 kg TAPI kalau tak buat treatment, adooiii.. berat naik 8 kg pulak! Adooiiiyyaii kecewa lagi! dah lah mahal, berat naik pulak, rasa
macam tertipu je.. Bayar kurus, tak bayar jadi gemuk balik! Ciss…

Ni saya ada jumpa Program kuruskan badan TANPA Produk yang mungkin boleh membantu kita semua kekal sihat dan slim sentiasa.

Program ini telah membuktikan bahawa kita juga mampu kuruskan badan tanpa ke Slimming Centre dan Tanpa Produk! Lebih jimat dan lebih murah.. kan itu lebih baguss!

Try rujuk sini untuk klik info diet kamikaze Okay…!

Semoga info ni dapat membantu anda!

Itulah dia info berkaitan dengan Cara Nak Kurus.

Cara Nak Kurus

(Visited 10 times, 1 visits today)

Tags: , , , , ,

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Copyright © 2007-2017 Abdfatah.com All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.