Cari Duit Mudah : Panduan Ternakan Itik Telur

 

Photobucket

Mau dapatkan itik telur ke? Anda boleh mendapatkan panduan ternakan itik telur di sini.

Cara Ternakan Itik Telur

 

 

Usahawan Telur Masin

 

Panduan Ternakan Itik Telur

 

Jika anda ketemu akan telur masin di bazar ramadhan tatkala mahu memborong makanan yang sedap mata memandang. maka telur masin bukanlah asing lagi untuk mendapatkannya. telur masin memang cukup popular di medan jualan bazar ramadhan. namun bagi pakcik sebolku telur goreng sebekas di pasar ramadhan menjadi tanda tanya kepadanya sehingga membuat satu pertandingan carian telur goreng di bazar ramadhan. saya pula tertanya-tanya ada tak mereka yang membuat jualan TELUR BAKAR dalam satu bekas? Mungkin anda boleh mulakannya bisness TELUR BAKAR tatkala ramadhan menjelang tiba nanti.

 

Wah… dah dekat nak puasa pulak. cepatnya masa berlalu pergi. datang pula ramadhan yang bakal menjelma tiba tak lama lagi. pejam celik pejam celik… hadir lah kembali ramadhan yang mulia tersebut.

 

haaa… inilah dia cabaran telur goreng sebekasnya itu.

 

Jika anda mahu memulakan perniagaan telur masin sudah tentunya anda memerlukan banyak-banyak-banyak telur untuk dihasilkan sebagai telur masin.

 

Jadi, anda boleh menternaknya sendiri atau memborongnya dari kebanyakan penternak itik telur dengan harga yang berpatutan. Lebih baik menternaknya sendiri untuk jangka masa panjang demi masa depan perniagaan anda. Untuk perniagaan kek ke? Perniagaan roti canai ke? Perniagaan restoran masak telur cili api ke? dan segala angkatan bahan makanan yang berasaskan telur. hohohohooo……

Maka bantuan istimewa dari pakcik donald trump…. eh bukan donald duck… eh itik serati… eh… yer laaa tu namanya itu. hahahahahaa…

 

Maka sudah tentunya anda memerlukan suatu panduan yang kukuh untuk memulakan perniagaan itik telur atau panduan penternakan itik telur. kalo takder itik telur… maka tiada lah akan berhasil apa jenis perniagaan telur masinnya yang mahu diusahakan itu. dan ia terlebih dikenali sebagai telur asin. hahahahaa…. Lebih kurang aje laa tu, namun rasanya tetaplah dengan tahap kemasinan yang maksima..

 

itik telur? lagu mana nak ternak itik telur?

 

sudah tentunya anda akan tercari-cari bagaimana cara dan panduan ternakan itik telur untuk menambahkan pendapatan secara sambilan atau sepenuh masa.

 

Photobucket

 

Telur masin wikipedia

Panduan membuat resepi telur masin

err kenapa ya…? kalo takder telur masin tak boleh ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share
This entry was posted in cari duit lebih and tagged , , . Bookmark the permalink.

63 Responses to Cari Duit Mudah : Panduan Ternakan Itik Telur

  1. bEt says:

    mana nk market kwn oii…xnmpk ar prospek itik ni..xkn nk arapkan telur masin je.

  2. samdaddycool says:

    bEt…. anda masih belum berjumpa tokeh telur masin… saya dah jumpa, mmg ternak itik utk telur sahaja….
    …dan sifu dia di Perak mempunyai itik yg terlampau2 byk! Saya tgk gambar tu macamdlm natinal geographic….
    …market tetap ada kawan!

  3. zool says:

    Betul tu.. Market memang ada..
    Kena bijak mencarinya dan jangan terlalu mengharapkan bantuan orang lain je…
    Orang berjaya adalah yang mencari dan bukan disuap sahaja…
    Orang berjaya tak cari alasan…. betul tak samdaddycool??? Pada saya di mana ada kemahuan di situ ada jalan,… Kalau banyak alasan tak jalan gak… cuba pegi sendiri ke tempat pertenakan itik telur berdekatan anda…
    Cuba pikir balik zaman dulu mana ada orang pikir market lintah?? sekarang berebut orang nak bisnes lintah..
    Inikan pula telur itik yang memang dah jadi makanan kegemaran ramai…
    Tak silap daging itik pun ada market terutamanya untuk kaum Cina..

  4. Alindi says:

    Akhir-akhir ini banyak orang-orang yang mulai usaha telur asin. Ada 2 orang yang saya kenal juga mulai usaha ini. Sepertinya cukup menguntungkan.

  5. xmindfreakx says:

    bet, semua benda ada market kalau pandai cari,pandai counter..kalau tak,xkan la MLM pun boleh sampai ribu riban pengikut.Jual water filter harga 1800 seketul pon orang mampu jual.
    Ah,sedangkan jual katak pon boleh laris,inikan pulak itik

  6. farahaznil says:

    huhhhuuu…telor asin…telor asin ke masin aaa??aku lupa lak…weyh fatah..ko cadang nak niaga ni ke??hahahaha

  7. abdfatah says:

    sekadar menyediakan imformasi kepada mereka yang lalu lalang atau terjerempak dengan blog ini…. hehehhee…

    cadangnya dalam cadangan jugak laa. boleh try… ada sambutan apa telur masin nih… bulan puasa pun ada sambutan maaaaa…. telur bakar aje yang takder lagi… hahahaha

  8. samdaddycool says:

    … telur bakar tu telur ayam ke, itik ke, puyuh…. ???

  9. bantingboy says:

    Bende nih memang banyak market. Aku pun suka makan telur masin nih.. :twisted:

  10. nuaeman says:

    Mak aku kat kampung ada jugak buat telur asin nih tapi just rendam dengan air garam jee.. buat makan sendiri..

  11. Lebah Jantan says:

    Aku tangah nak cuba, aku nak try and error dulu. memang aku setuju dengan pendapat penulis diatas, market kita kene carik sendiri ler bro, pendapat brader kat atas tu fasal LINTAH dah tu yang terkini CACING, kalau kita fikir dulu org tak berapa nak betul jer yang ternak LINTAH danCACING nie tapi kini kawan aku dah main 5 angka sebulan wo tapi aku tak pilih CACING aku pilih ITIK. Sebab kat melaka nie Itik masih terlalu kecil pengeluarannya.
    Okey aku minta diri dulu yer/…
    Lebah

  12. mohd zaid awang says:

    Perlukan telor itik.

    Dok soh dok risau pasal nak jual telor itik tu, sekarang ni saya perrlukan telor itik dalam 300 biji sehari, kalau ada bolehlah saya pergi tengok, gred a atau b. kalau harga cantik kira boleh deal.

  13. salad segar says:

    ada sesape thu tak harga pasaran anak itik skrg ni?
    kt kota bharu dalam RM 3.50 sekor kalau ambk secara pukal,mahal ke?

  14. 4g says:

    sapa2 yg nak beli telur itik blh call saya 0196616571

  15. airo says:

    aku tengah cari itik untuk dipelihara. kalau boleh yang dah besar. ada tak?

  16. rosli says:

    ada sesiapa nak jual anak itik penelor khaki campbell sekitar selangor/kl. Jumlah dlam 500-1000 ekor

  17. ajin.. says:

    saye br umor 20th…tp berminat nk wat bisnes telur asin…tambah duit poket ckit la….
    sape sudi nk tolong…..
    phone number 0172670760

  18. burhan says:

    Saya mencari anak itik telor…khaki campbell…..sila hubungi saya 0196555217 ….

    Terima kaseh .

  19. anis says:

    Saya Anis dari muar,Johor.Saya ada menjual telur asin nie…kata orang baru mencuba-cuba nak cari duit lebih..Kalau ada yang nak jadi Pengedar atau nak jual telur asin di tempat sendiri ,boleh contac saya atau sms di 0122131849 atau email saya di niesha_mama@yahoo.com…saya juga menjual ikan perkasam.. belum cuba belum tahu kalau dah cuba pasti nak lagi.Saya juga jual telur asin nie untuk majlis kahwin:lol:

  20. sung says:

    aku mahu respi yang siap dengan sukatan garam dan sukatan airnya…bonggol.

    —————————————-

    abdfatah : saudara… sila cari ke ruangan resepi yang ada. tak jumpa kat sini boleh cari di sini.

    http://www.myresipi.com/top/detail/1808

    saudara tinggal di kg bonggol ke? banggoooooo… kata aziz satar dalam pendekar bujang lapok…

  21. emme says:

    FYI semua, teluk itik masin ni byk diexport ke luar negeri, tak caya pi jumpa tokey telur masin.

    So, tak de masalah tentang market.

  22. saya ada memelihara itek telor. minta tolong dimana untuk mendapatkan dedak atau makanan itek telor ini di kawasan negeri johor. harap dapat jawapan awal. terima kasih

  23. paknen says:

    Saya penternak itik khaki campbell utk telur, sapa2 nak telur asin kollah saya 0125846143/0134886491 (penang)

  24. paknen says:

    ha sapa ada itik khaki campbell yang nk jual bgtau saya. dalam 500 ekoq pn takpa. tapi yang dah besaq ok sekurang2pn biaqlah dalam umoq 3 atau 4 bulan. harga rundimh kmudian ok.

  25. marzuki says:

    saya baru nak memulakan ternakan itik ini. bagaimana saya ingin mdapatkan anak2. saya berada di kuala krai klantan.

  26. ejoy says:

    DI MANA SAYA BOLEH BELI MAKANAN KOMERSIAL ITIK TELUR YANG HARGA BERPATUTAN….TQ

  27. ari says:

    sesiapa yg berminat utk menternak itik telur boleh mendptkan bekalan itik penelur baka khaki campbell, berumur 6-7bulan(sedia bertelur) pada harga RM 25/ekor. Lebih jimat daripada ternak dari kecil,dan risiko mati minimum. Hubungi 012-9890499 (ari)

  28. matyie24 says:

    sesiapa yg ada pengalam dlm ternak itik telur ne…blh lah hantar link ke untuk kita org kongsi ilmu.

  29. ari says:

    kpd airo: sy ada itik telur yg besar dh baru bertelur. sila hubungi sy harif_hashim@yahoo.com

  30. amy tampin.. says:

    den minat bonar bab ternak itik ni.cmmano nak contact cik syahira ni,leh x bagi email kat den ni haa..den tabik la kek kau..

  31. ewan-tg-krg says:

    sy mcm berminat nak ternak itik lah…
    ada sesape yg bleh bg tahu sy x ttg bbrp perkara :

    1. kt mane kursus ternakan itik?
    2. brp harga seekor anak itik telur dan itik daging?
    3. saper yg bleh supply anak2 itik?

    saya bdk baru belajar..
    kalau ada nak tlg msj lah sy kat no ni 019-38890**
    thanx..

  32. naily says:

    saya skang tengah survey utk wat business telo itik nih.
    so harap sgt dpt tnjuk ajar camne nak mulakan ternakan itik nih

  33. jamilah says:

    Assalamualaikum.saya ingin menjual itik daging dalam lingkungan150 ekor.umor dalam 4 bulan.sume itik dah besar.bagi sesiapa yang ingin membeli bole lah contack saya.diutamakan rakyat negeri melaka sahaja.supaya urusan jual beli dan penghantaran mudah dijalankan.sekian terima kasih.016-6697981 ( milah )

  34. Mohd fauzi says:

    saya bercadand nak menternak itik telur 1000 ekor, sekarang dok survey pembekal itik dewasa (2bln lagi nak bertelur). Nak tahu berapa harga seekor? Contact saya Fauzi 012 4218099 dari kepala batas, P.Pinang

  35. anuar says:

    saya cadang nak bela itik dlm 1000 ekor. sy nak wat visit kat kat ladang itik nak tgk camne diorg buat.. bole tinggalkan no hp or contact sy 0199137685.. nak buat lawatan skit,

  36. anuar says:

    lupa nak ckp area sgor n N9 je..

  37. jabaruddeen says:

    salam, rkn2 usahawan yg dikasihi…plz, tolg sgt2..reply la kt mane;

    1. kursus ternakan @ pengurusan telor masin itik
    2. panduan2 penting
    3. di mana boleh buat farm visit (ladang)
    4. conatact2 yg boleh membantu

    hubungi sy: 013-630 1983

  38. Tom says:

    Salam… sy nak tanya, di area Sabah kat mana ada jual anak itik telur? sy berminat utk menceburi bidang penternakan ini. Harap sudi membantu. Sesapa yg membekal anak itik telur sila hubungi saya 018-3933720

  39. irfan says:

    assalamualaikum….sy nk tnye, cmne nk buat rsepi telur masin..
    bukan yg air garam tapi yg satu lagi..

  40. pipsrider says:

    Kepada Tom…kat Sabah, cuba tanya Jabatan Haiwan Bongawan. Di ulu Bongawan, Jabatan Haiwan mengusahakan telur masin. Masa sekolah dahulu, aku beberapa kali pegi sana…banyak betul itiknya…ada kolam ikan tilapia lagi…cuba tanya sebab rasanya diorang boleh bekal itik sekali…

  41. suhaimi says:

    saya merupakan salah seorang yang berminat dalam bidang penternakan itik dan penghasilan telur masin. tetapi bsaya mengalami masalah dalam mencari baka itik penelur yang ada dinegeri sabah untuk dijadikan itik ternakan dan mengutip hasilnya. bolehkan anda membantu saya untuk :-

    1. mencari bekalan baka itik untuk ternakan saya?

    2. membantu untuk memberi pandangan yang positif bagi menghasilkan telur yang berkualiti

    3. memberi peluang / maklumat pemborong yang berminat bagi memborong telur itik yang telah terhasil.

    sekiranya saya diberi peluang dan tunjuk ajar dari pihak kalian, saya dahului dengan ribuan terima kasih dan sebarang maklumat sila ajuakan ke email saya
    { insp_suhaimi@yahoo.com }

  42. azwan-tg krg says:

    salam semua..
    saya ada telur itik untuk dijual.
    sesiapa yg berminat, sila hubungi 019-3889031
    harga boleh dirunding.

    *sesiapa yg ada nak jual itik telur pun boleh contact saye k.

    terima kasih semua.. :grin:

  43. paknen says:

    Kepada sesiapa yang boleh bantu saya dapatkan itik telur jenis khaki campbell, umur lingkungan 4-5 bulan dah ready nak bertelur hubungi saya 012-5846143 / 0134886491. terima kasih….

  44. Rizal says:

    Salam kengkawan,
    Dalam reramai nie, apa yang saya tengok hanya ityik jenis Khaki Chambel aje yang popular utk itik telur. Tadak jenis lain ker? Saya baru nak bermula sebagai penternak. Market telur saya dah buat. Memang berlambak. Sound aje ada yang menyahut. Ada sesetangah tu nnak pakai sampai 1000 bj sehari. Sekarang nie bekalan tak cukup. Tuu yang menarik tuu.

  45. bob says:

    kepada sesiapa yang berminat dalam penternakan itik telor atau itik daging,saya ada membekalkan anak itik telor[khaki cambell] dengan harga RM4.20/ekor dan anak itik daging [serati.muscovy] dengan harga RM3.70/ekor.Sebarang maklumat lanjut boleh hubungi saya BOB 012-7496049

  46. jo says:

    saya baru nak ternak itik,dekat mana saya nak dptkan itik-itik tu?

  47. jo says:

    harap ada yang dapat tolong saya.. ;-)

  48. Feberet aku ni telur masin ni….tapi tak pernah terfikir psal bisnes ni. Rezeki Allah melipah ruah…tunggu kita nak explore dan bertindak….

  49. Izam says:

    Saya berminat nak ternak telor itik tapi kawasan tak da. Ada sesiapa yang boleh beri pajak tanah atau nak ajak saya buat kongsi business itik ni? hubungi saya 0169007078

  50. kiwi says:

    kalau jo nak anak itik call saya 0136499023

  51. kokore says:

    salam,
    saye baru habis blaja, dan skrang tgh kerje makan gaji la.

    nak tanye pendapat otai2 sume, kalau nak masuk dalam business ni sebagai side income sesuai tak? maksudnya bukak dalam 1000ekor, upah orang utk jaga dsb…

  52. Hafizah says:

    saya da pelihara itik telur sebanyak 500 ekor dan itik itu sekarang sudah bertelur.
    masalah saya sekarang,saya belum dapat pelanggan yang tetep.dimana saya nak edarkan telur dan dapat pelanggan tetap atau pemborong?

  53. Salam buat penternak dan bakal penternak.
    Kami ada ladang menternak itik daging,itik telur,ayam kampung,angsa dan banyak lagi secara semi komersial.. Saya menggalukan alukan sesiapa yg berminat untuk belajar menternak dgn kami secara percuma je.
    Kami juga menjual anak benih itik pedaging muscovy/serati dan itik telur khaki campbell .
    NASIHAT SAYA …Tolong berjumpa dahulu dgn penternak yg dah berjaya atau yg dah gagal sebelum anda merancang untuk menternak. Jangan hanya berpandu atau mendengar ceramah penganjur atau ceramah kontrak farming..
    Awas anda mungkin akan menjual itik sebelum sempat itik anda bertelur..
    Hubungi saya 0122269119 0192299119 http://www.unggasliasari.com
    Ladang kami di Raub Pahang..Office 03 92004828 / 03 92835268 Kuala Lumpur.

  54. Azman Abd Kadir says:

    Saya pun baru nak mula ternak itik telur… tapi sekarang nie tengah nak cari anak2 itik khaki campbell (kws paling dekat)… saya ada di Kertih Terengganu. Jika ada sesiapa yang boleh tolong hubungi saya di talian 019-9612591. Terima kasih

  55. pipie says:

    askum….bole sape2 bgtw kt mane nak wat loan nak ternak itik telur x?

  56. khai says:

    askum saya nak tanya nak beli benih itik telur berapa posen saper ader jual boleh hubungi saya khai 0197762896

  57. Azizah says:

    Itik saya dah mulu bertelur…So, saya x tau mane nk jual.. Sape2 Yang berminat nak beli telur itik bole call saya ek Azie 0123397053… lau bole area Tg. Malim, Slim River, Kuala Kubu Bharu..

  58. sharul says:

    sy ada menternak itik telur,dan sedang mencari pembeli di kawasan kuantan berminat blh hbungi sy 0148052042

  59. tit chum nom says:

    saya baru nak menternak itit telur, saya nak tahu dari anda semua ,tentang sambutan pasarannya. harga telur dan permintaan dari pasaran.terimakasih

  60. SANTHI says:

    saya hendak nak buat business..location dekat mana

  61. jupri says:

    Ass saya pengen berternak itik….
    tpi saya kurang ilmu.jadi saya pngen penjelasan tentang ternak itik bertelur..

  62. razali says:

    :razz: salam saya razali dari sabah? nak tanya bagaimana utk kita nak memulakan menternak itik telor ni ,? ada sesiapa yng boleh bantu?

  63. tokeyitik says:

    pentrnakkan itik telur sangat menguntungkan…saya telah memelihara itik telur ni secara kecil-kecilan…pada mulanya,,namun setelah beberapa bulan memelihara saya lihat keuntungan hasil daripada penternakkan ini sangat tinggi…sekarang saya boleh memperolehi pendapatan sampingan dari penternakkan ini….so xrugi untuk saudara/saudari diluar mencuba….tapi kena usaha la sikit eh…sb xde rezeki datang bergolek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>